VVD, PVV eisen opheldering Kaag over steun aan Palestijnse terreurgroep

25 mei 2021Leestijd: 3 minuten
D66-leider Kaag bij debat Tweede Kamer over notulen ministerraad - ANP

De onthulling van EW over Nederlandse ontwikkelingshulp die in de Palestijnse gebieden terrorisme financiert, leidt tot Kamervragen. Via een dekmantel van hulpinstanties voor boeren, medische zorg, mensenrechten en kwetsbare kinderen komt Nederlands geld bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. VVD, PVV en ChristenUnie willen opheldering van verantwoordelijk demissionair minister Sigrid Kaag (D66).

PVV-leider Geert Wilders schreef op Twitter dat Kaag opnieuw in de problemen zit en wil snel een Kamerdebat. Waarschijnlijk dient Wilders dinsdagmiddag 25 mei een formele debataanvraag in. VVD-Tweede Kamerlid Mariëlle Paul stelde zeven vragen aan Kaag. Paul wil weten of de demissionaire minister voor Ontwikkelingshulp de geldstroom zo snel mogelijk stopt en waarom Kaag de informatie van de Israëlische veiligheidsdienst niet serieuzer heeft genomen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hulpgeld van Kaag doorgesluisd naar Palestijnse terreurgroep

Uit het rapport Foreign Funding of PFLP terrororganisations through the network of civil social organisations blijkt dat West-Europese hulpbedragen via stelselmatige fraude werden doorgesluisd naar terroristische activiteiten van het Volksfront. PFLP is de Engelse afkorting van Peoples Front for the Liberation of Palestine, het in 1967 opgerichte communistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina van George Habash. De organisatie streeft naar vernietiging van de staat Israël.

Het gaat om miljoenen euro’s per jaar voor zeven ngo’s die werkzaam zijn in de Palestijnse gebieden. Behalve Nederland werden ook Spaanse, Duitse, Zwitserse, Zweedse, Britse en Belgische donoren en EU-instanties opgelicht.

Toezicht op financiële hulp is ingewikkeld

Volgens oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) moet Kaag als minister voor Ontwikkelingshulp erop toezien dat financiële hulp niet rechtstreeks tegen doelen van het Nederlandse regeringsbeleid in gaat. Dat zei hij bij omroep WNL. Rosenthal zei dat het erg moeilijk is om controle te houden over de besteding van het geld: ‘Is het geld eenmaal weg, dan heb je daar vaak weinig invloed meer op.’

Verstandiger is het volgens Rosenthal om hulpgeld in delen uit te betalen en na elke betaling strikt te controleren wat met het geld is gebeurd. Of dat de dekmantels van de Palestijnse terreurorganisatie aan het licht zou brengen, is onduidelijk.

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder wil dat Kaag zich inzet om in de toekomst te voorkomen dat Nederland terreurorganisaties sponsort. Volgens Ceder is het heel belangrijk dat Nederlands belastinggeld gaat naar de organisaties waarvan Nederland wil dat het gaat. Ook VVD-Kamerlid Paul wil duidelijkheid van Kaag over de verkeerde besteding van ontwikkelingsgelden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zei in het radioprogramma 1 op 1 dat de betaling moet worden opgeschort als het verkeerd wordt besteed: ‘Als er belastinggeld, bedoeld voor ontwikkelings- en mensenrechten-organisaties, gaat naar andere organisaties, dan is het altijd zo gegaan dat die betalingen worden opgeschort.’

Controle schoot tekort

Uit het nieuws van EW blijkt dat de huidige controles onvoldoende zijn. Nederland schortte in juli vorig jaar de betalingen op aan een Palestijnse boerenorganisatie na signalen dat twee terrorismeverdachten op de loonlijst stonden. Op aandringen van het Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (DENK) besloot minister Kaag twee weken geleden de betalingen deels te hervatten.

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt over Israël-Hamas: Op straat én op het Binnenhof delft Israël het onderspitIsraël

De resultaten van een Europees onderzoek naar de handel en wandel van de Palestijnse organisaties lieten volgens Kaag te lang op zich wachten, terwijl de nood onder Palestijnse boeren hoog was. Via een nieuwe organisatie en met extra accountantscontrole zouden spoedeisende betalingen een juiste bestemming vinden.

Minister Kaag gaf in de brief aan de Tweede Kamer aan dat zij Israëlische inlichtingen had ontvangen over de banden tussen het Volksfront en hulporganisaties. Zij volstond met de mededeling dat de informatie zou worden toegespeeld aan de Europese onderzoekers.