Robbert de Witt Premium Corner

Op straat én op het Binnenhof delft Israël het onderspit

20 mei 2021Leestijd: 3 minuten

Sommige Haagse politici eisen dat de schuld netjes wordt verdeeld tussen Israël en de Palestijnen. Intussen is de haat tegen Israël op straat soms schrikbarend. Er wordt gezwegen over Hamas, schrijft Robbert de Witt.

Aan pro-Palestijnse demonstraties is Nederland allang gewend. Die zijn er elke keer als Israël en de Palestijnen elkaar naar het leven staan. Toch was het schrikken bij ‘Free Palestina’-betogingen in Nederlandse steden en elders in Europa. Vanwege de aantallen, het religieuze fanatisme en het openlijke antisemitisme.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EW. EW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

Met de groeiende aanwezigheid van moslimjongeren met wortels in het Midden-Oosten, is het wel begrijpelijk dat zij zich eerder solidair voelen met de Palestijnen – hun geloofsbroeders – dan met de Joodse staat. En wie blijft onbewogen bij de beelden uit Gaza van huilende moeders en omgekomen kinderen?

Uitbarstingen van haat, maar dan in Nederland

Maar in Londen en Brussel galmde ‘Dood aan de Joden!’ in de straten. In Den Haag verscheurden schreeuwende jongeren een Israëlische vlag, in Groningen werd zo’n vlag met bloed besmeurd. Uitbarstingen van haat die je verwacht in Damascus of Teheran.

Cynisch kun je zeggen dat de integratie ook al spaak loopt tijdens Palestina-betogingen. Want vermoedelijk zullen ouderwetse pacifisten zich niet helemaal meer thuisvoelen op de hedendaagse manifestaties. Tekenend was het filmpje van een brave blanke man die zich bij de Amsterdamse betoging tegen het geweld in Gaza wilde voegen. Op de fiets, in zijn handen een regenboogvlag met het woord ‘vrede’. Door omstanders werd hem afgeraden zich aan te sluiten: zijn vlag zou niet goed vallen bij de betogers. ‘Allahu akbar’ klinkt het tegenwoordig onder spandoeken met ‘Stop de bezetting’.

Lees verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.