Premium Lock Op straat én op het Binnenhof delft Israël het onderspit

20 mei 2021Leestijd: 3 minuten
Pro-Palestijnse betoging in Amsterdam. Foto: ANP

Sommige Haagse politici eisen dat de schuld netjes wordt verdeeld tussen Israël en de Palestijnen. Intussen is de haat tegen Israël op straat soms schrikbarend. Er wordt gezwegen over Hamas, schrijft Robbert de Witt.

Aan pro-Palestijnse demonstraties is Nederland allang gewend. Die zijn er elke keer als Israël en de Palestijnen elkaar naar het leven staan. Toch was het schrikken bij ‘Free Palestina’-betogingen in Nederlandse steden en elders in Europa. Vanwege de aantallen, het religieuze fanatisme en het openlijke antisemitisme.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EW. EW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

Met de groeiende aanwezigheid van moslimjongeren met wortels in het Midden-Oosten, is het wel begrijpelijk dat zij zich eerder solidair voelen met de Palestijnen – hun geloofsbroeders – dan met de Joodse staat. En wie blijft onbewogen bij de beelden uit Gaza van huilende moeders en omgekomen kinderen?

Uitbarstingen van haat, maar dan in Nederland

Maar in Londen en Brussel galmde ‘Dood aan de Joden!’ in de straten. In Den Haag verscheurden schreeuwende jongeren een Israëlische vlag, in Groningen werd zo’n vlag met bloed besmeurd. Uitbarstingen van haat die je verwacht in Damascus of Teheran.

Cynisch kun je zeggen dat de integratie ook al spaak loopt tijdens Palestina-betogingen. Want vermoedelijk zullen ouderwetse pacifisten zich niet helemaal meer thuisvoelen op de hedendaagse manifestaties. Tekenend was het filmpje van een brave blanke man die zich bij de Amsterdamse betoging tegen het geweld in Gaza wilde voegen. Op de fiets, in zijn handen een regenboogvlag met het woord ‘vrede’. Door omstanders werd hem afgeraden zich aan te sluiten: zijn vlag zou niet goed vallen bij de betogers. ‘Allahu akbar’ klinkt het tegenwoordig onder spandoeken met ‘Stop de bezetting’.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw