Kaag kan door met betalingen aan Palestijnen

26 mei 2021Leestijd: 3 minuten
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer tijdens het wekelijks vragenuur. Foto: ANP

D66-minister Sigrid Kaag gaat voorlopig door met betalingen aan Palestijnse hulporganisaties, ook al zijn er aanwijzingen dat het geld naar terroristen gaat. Een debat hierover werd dinsdag 25 mei door de Tweede Kamer op de lange baan geschoven.

Weekblad EW berichtte maandag 24 mei over een rapport van een Israëlische geheime dienst, waaruit bleek dat Nederland en Europese landen in feite de terroristische groepering Volksfront voor de Bevrijding van Palestina steunen. Zij maken bedragen over aan zeven Palestijnse hulpinstanties, die feitelijk de dekmantel zijn van het Volksfront. EW beschreef de fraudetechnieken die werden gebruikt om stelselmatig hulpgeld naar het Volksfront te sluizen.

Minister Kaag zei dinsdagmiddag tegen journalisten dat ze alleen de grote lijnen en niet de details van het EW-artikel had gelezen.

Lees verder onder de video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Zeer verontrustend artikel’

PVV-leider Geert Wilders drong direct aan op een Kamerdebat om Kaag ter verantwoording te roepen. VVD-Kamerlid Marielle Paul sprak over ‘een zeer verontrustend artikel’ en stelde schriftelijke vragen.

Het VVD-Kamerlid wil precies weten wat Kaag van Israël te horen kreeg over deze kwestie en waarom ze volstond met het doorspelen van de informatie aan Europese onderzoekers. ‘Nederland heeft een verantwoordelijkheid er zeker van te zijn dat onze hulpgelden niet verkeerd worden besteed, laat staan aan terroristische activiteiten,’ stelt Mariëlle Paul. ChristenUnie en SGP stelden eerder vragen over de hulp aan Palestijnen.

PVV’er kwam laag invliegen

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower drong dinsdag bij de regeling van werkzaamheden aan op een debat. Hij plaatste meteen een onverhoedse aanval op Kaag, waardoor D66 erin slaagde een verdedigingsmuur op te trekken.

Markuszower: ‘Nog in februari van dit jaar liet mevrouw Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, weten dat ze zou stoppen met het subsidiëren van terroristen en nog geen drie maanden later, nu in mei, zegt ze dat ze toch weer graag die terroristen wil subsidiëren. Als de pers haar daar wat over vraagt, loopt ze als een haas weg. Dus eerst betaalt ze als een haas terroristen en dan loopt ze als een haas weg als de media haar daarover bevragen. Ik denk dat mevrouw Kaag zich daarover moet verantwoorden in deze Kamer.’

Dit was tegen het zere been van D66. Jan Paternotte: ‘Of de heer Markuszower het nou leuk vindt of niet, we noemen mevrouw Kaag hier de minister van Buitenlandse Zaken, en we noemen haar niet bij de naam. Dat is één. Ten tweede – nog los van de onzin die de heer Markuszower hier net heeft staan debiteren – geen steun.’

Minister Kaag zette in juli 2020 de hulp aan een Palestijnse boerenorganisatie stop, toen bleek dat daar twee terroristen op de loonlijst stonden. Onlangs besloot ze betalingen te hervatten, omdat de nood onder Palestijnen groot is en er een betrouwbare hulpinstantie zou zijn. Het door EW gepubliceerde Israëlische inlichtingenrapport brengt haar niet op andere gedachten.

VVD en christelijke fracties willen inhoudelijk debat

Ook DENK, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Groep Den Haan lieten weten geen behoefte te hebben aan een debat. VVD, CDA, SGP, ChristenUnie en BBB willen wel zo’n debat, maar pas als minister Kaag de schriftelijke vragen heeft beantwoord. Daarmee bereikten ze dat het toekomstige debat een inhoudelijk karakter krijgt en niet ontaardt in een politieke aanval op D66-leider Kaag.

Tegelijk wordt de zaak hiermee op de lange baan geschoven. In de Kamer hing meteen al een ruzieachtige sfeer. Markuszower (PVV): ‘Ik zie dat meneer Paternotte heel nerveus aan het rondlopen is omdat hij bang is. Hij is een beetje nerveus. Ik zie dat de heer Paternotte van D66 coalitie-instructies geeft aan mevrouw Kuik van het CDA.’ Anne Kuik (CDA) weersprak dat ze instructies kreeg: ‘Er is geen coalitie meer.’

Uiteindelijk kreeg de PVV alleen steun van Forum, Groep Van Haga en JA21. Er wordt voorlopig geen debat ingepland.