Coronacrisis

Praat Ernst Kuipers voor zijn beurt?

10 november 2020

Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vindt dat theaters, musea en zwembaden volgende week weer gewoon open kunnen. Maar heeft Kuipers daarover wel wat te zeggen? Eerder bleek hij juist voorstander van strengere maatregelen. Vier vragen en antwoorden over uitspraken van Ernst Kuipers.

1.Wat zei Kuipers deze week?

Volgens Kuipers is er sprake van een ‘kentering’ in de tweede coronagolf. Dat zei hij maandag op een persconferentie van het LCPS. Ondanks dat de ziekenhuisbezetting het etmaal daarvoor iets was gestegen, is Kuipers positief over de dalende trend die lijkt ingezet.

Een verlenging van de maatregelen, die dinsdag 3 november werden aangekondigd, is volgens Kuipers dan ook niet nodig. Als het aan hem ligt kunnen pretparken, bioscopen en zwembaden vanaf volgende week weer open. De maatregelen zouden volgens het kabinet ook maar voor twee weken zijn.

Daarnaast ziet Kuipers geen noodzaak voor aanvullende regionale maatregelen. Vorige week werd gesproken over een avondklok in regio’s waar het aantal besmettingen niet daalt. Wat betreft versoepeling van de maatregelen voor de horeca is Kuipers terughoudender. Daarvoor is het volgens hem te vroeg.

2.Wat zei Kuipers eerder?

Op dinsdagavond 3 november in het praatprogramma Jinek was Kuipers nog voorstander van regionale maatregelen. Hij pleitte voor een avondklok in regio’s waar het slecht gaat.

Eind oktober wees Kuipers nog op de snelle toename van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen en nam zelfs het woord ‘tsunami’ in de mond.

Ook eind september vond Kuipers de maatregelen van het kabinet niet streng genoeg. Hij pleitte toen onder meer voor de invoering van mondkapjes, het verkleinen van groepsgroottes en het niet meer toelaten van publiek bij sportwedstrijden.

3.In welke hoedanigheid doet Kuipers deze uitspraken?

Kuipers is voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Mede vanuit die organisatie is tijdens de uitbraak van de coronacrisis in maart het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding opgericht. Kuipers voert op persconferenties en bij briefings het woord namens het LCPS.

Het LPCS zorgt ervoor dat er genoeg ziekenhuisbedden voor COVID-19-patiënten beschikbaar zijn. Kuipers maakt geen deel uit van het Outbreak Management Team (OMT) en behoort dus niet tot de officiële adviseurs van het kabinet. Hij is niet verantwoordelijk voor het coronabeleid dat wordt gevoerd. Daarover beslist het kabinet op basis van OMT-advies.

 

4.Hoe kijken de verantwoordelijken tegen de huidige cijfers aan?

Volgens minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is het niet aan de orde om over versoepeling van de maatregelen te speculeren. Dat zei de minister maandag 9 november na overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s. Ook de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls is terughoudend. Bruls onderstreept dat er geen al te hoge verwachtingen moeten worden gewekt. Vanaf 19 november worden de maatregelen afgeschaald naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober.

Ook al vindt Grapperhaus dat er niet moet worden gespeculeerd, toch lekt er veel informatie uit het kabinet. Zo berichtten zowel RTL Nieuws als De Telegraaf afgelopen maandag over een interne ruzie over de coronamaatregelen. Volgens RTL Nieuws is er in het kabinet onvrede over het falende testbeleid van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). Het zou zelfs uitdraaien op de val van het kabinet als er een avondklok komt of scholen weer moeten sluiten.

Lees alles over het coronavirus in ons dossier

Vanwege die onenigheid besloot het kabinet om dan maar de theaters, bioscopen, bibliotheken en musea te sluiten, schrijft De Telegraaf. Nu het aantal besmettingen de afgelopen week daalt, lijkt verdere verzwaring van de maatregelen van tafel. De vraag is welke sectoren als eerste verlichting kunnen verwachten.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.