Premium Lock De onbegrijpelijke CDA-focus op krimp

31 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Pieter Omtzigt en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens de bekendmaking van de lijsttrekkersverkiezing van het CDA. Foto: ANP

Waar komt die CDA-focus op krimp toch vandaan? CDA’ers willen een middenpartij zijn, maar bedoelen vooral: niet rechts. Het geloof in de markt is weg. Daarom mag de staat weer miljarden rondpompen.

Het CDA kiest voor de regio. Het concept-verkiezingsprogramma geeft voorrang aan de krimpgebieden. Er moet een speciale regio-minister komen die met een ‘New Deal’-actieprogramma de drukte in de steden afremt en de plattelandsregio  opjaagt. Ook het kiesstelsel moet veranderen, zodat de Tweede Kamer straks vol regionale belangenbehartigers zit.

Procentueel is het CDA inderdaad sterk in plaatsen als Tubbergen, Gulpen-Wittem en Sneek. Maar of de achterban echt warmloopt voor zo’n ingewikkeld kiesstelsel of voor het openen van extra treinverbindingen naar Groningen en Enschede? Het moet ernstig worden betwijfeld.

Verkiezingen draaien niet om lokale percentages, maar om absolute aantallen. Als het daarop aankomt, moet het CDA het hebben van Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw