Weer strenger regime na oplopende besmettingen

18 augustus 2020Leestijd: 4 minuten
Rutte en De Jonge geven persconferentie over corona

Thuis niet meer dan zes mensen ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Vooraf vragen, of iedereen klachtenvrij is. Ook na 1 september thuis blijven werken en overal anderhalve meter afstand houden.  Zo hoopt het kabinet het coronavirus in toom te houden.

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) kondigden de nieuwe limiet voor ontvangsten thuis, een dringend advies, aan op een persconferentie.

Het kabinet ziet zich gedwongen tot aanscherping van het coronaregime na het oplopen van het aantal besmettingen de afgelopen weken.  Bedoeling is te voorkomen dat de zorg weer overbelast raakt en het land weer op slot moet.

Mensen gaan weer handen schudden en knuffelen

‘Helaas hebben we dit moeten besluiten, hoe goed het overgrote deel van de mensen zich houdt aan de afspraken en de horeca, schouwburgen en culturele instellingen doen allemaal hun best. Maar achter de voordeur gaat het mis met verjaardagsfeestjes, buurtfeesten en vriendengroepen. Mensen die elkaar goed kennen, gaan weer handen schudden, elkaar knuffelen en zitten met elkaar in een kleine ruimte. Misschien voelen ze zich veilig omdat ze elkaar kennen, maar het is schijnveiligheid,’ zei Rutte.

Op scholen leven veel
zorgen over het virus

Volgens hem kunnen mensen elkaar beter ontmoeten in de horeca waar doorgaans meer ruimte is dan thuis en anderhalve meter afstand kan worden gehouden. ‘En als je iets in een zaal viert met anderhalve meter afstand moet iedereen zijn geregistreerd en moeten de gasten op een vaste plek zitten.’

Volgens Rutte is de horeca zelf verantwoordelijk voor het naleven van de voorschriften. In zalen gaat het volgens hem snel mis als er gedronken wordt en mensen gaan lopen of zelfs de polonaise doen. Er kan volgens hem gehandhaafd worden door politie en boa’s.

Verantwoordelijkheid van burger zelf

Thuis is het de verantwoordelijkheid van de burgers zelf. Daar kan alleen achter de deur worden gehandhaafd als sprake is van overlast.

Voor feestjes naar horeca

Ga voor feestjes, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen liever naar een horecazaal, waar meer ruimte is en iedereen een vaste zitplaats heeft. Dus op anderhalve meter, zonder fysiek contact, met registratie en een checkgesprek. Zaalverhuurders en horecaondernemers wordt gevraagd daar scherp op te letten, voor zover ze dat al niet doen. Ook in de handhaving komt daar extra aandacht voor.

Het dringende advies om thuis met niet meer dan zes mensen bij elkaar te komen, is volgens De Jonge voor het westen van het land ‘correctief,’ omdat daar het aantal besmettingen het meest toe zijn genomen, en voor het oosten van het land ‘preventief.’

Ook na 1 september thuis werken

Rutte drukte de verwachting de kop in dat er na 1 september niet langer thuis hoeft te worden gewerkt. Dat regime, wat volgens Rutte in het voorjaar goed heeft gewerkt, wordt ook na die datum gehandhaafd. Wie klachten heeft wordt sowieso geacht thuis te blijven. Dat geldt ook voor kinderen. Die mogen als ze klachten hebben niet naar scholen.

‘We hebben het virus tussen maart en juni eronder gekregen, nu moeten we tonen dat we het eronder kunnen houden,’ zei Rutte.

Goede afspraken over quarantaine

De Jonge werkt in overleg met GGD’s en burgemeesters aan invoering van verplichte quarantaine. Dat kan volgens hem nodig zijn omdat te veel mensen zich niet houden aan het dringende advies om thuis te blijven als ze in contact zijn geweest met potentieel besmette personen. De quarantaine kan trouwens terug van veertien naar tien dagen, adviseerde het Outbreak Management Team.

De Tweede Kamer maakte vorige week korte metten met het quarantaineplan omdat het niet handhaafbaar zou zijn, maar De Jonge denkt dat verplichte quarantaine door goede regionale afspraken wel uitvoerbaar is. De mogelijkheid daartoe staat al in de wet en die is daar volgens hem niet voor niks in opgenomen en kan nodig zijn om een keten aan besmettingen te stoppen.

Voorkomen dat andere operaties moeten worden uitgesteld

De minister benadrukte het voorkomen van nieuwe druk op de zorg omdat het personeel daar nog aan het bijkomen is van de uitbraak van het coronavirus. Bovendien wil hij voorkomen dat opnieuw bijvoorbeeld kankeroperaties moeten worden uitgesteld.

Lees alle artikelen over het coronavirus in ons dossier

Hij schetste ook de onmogelijkheid voor GGD’s om bron- en contactonderzoek te doen bij mensen die op feestjes met zestig, zeventig anderen in contact zijn geweest. Dat is volgens De Jonge niet na te bellen door de GGD omdat dit dagen duurt en het virus zich dan al lang heeft verspreid.

Aparte maatregelen Amsterdam

In een aparte persconferentie gaf de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema aan dat ze het toezicht op horeca en zalencentra aanscherpt. Bij excessen worden de overtreders meteen en voor maximaal vier weken gesloten. Dat zei ze dinsdag tijdens een persconferentie op het stadhuis.

Ook zinspeelde de burgemeester op een mogelijke laatste sluitingstijd voor de horeca om middernacht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Eerder werd al bekend dat De Bijenkorf in Amsterdam de deuren voorlopig moet sluiten. Volgens de veiligheidsregio zijn meerdere medewerkers van het warenhuis op verschillende afdelingen en verdiepingen positief getest op het coronavirus. Iedereen die recent bij De Bijenkorf in Amsterdam was en klachten heeft, wordt dringend geadviseerd zich te laten testen.