Coronavirus

Maatregel 1,5 meter afstand massaal genegeerd bij feest in strandtent

10 augustus 2020

In een strandtent in Scheveningen bleken jongeren dit weekeinde niet bereid om hun gedrag aan te passen na de strenge toespraak van premier Mark Rutte (VVD) op donderdag. Dansend, pratend en flirtend werd de 1,5 meter afstand massaal genegeerd. ‘Denk je nou dat Ab Osterhaus blij zou zijn als hij dit ziet?’

Om 19.15 uur neemt de topdrukte op het strand van Scheveningen af, maar op de promenade bij de strandtenten krioelt het nog steeds van de gasten. De verplichte 1,5 meter afstand in acht nemen is onmogelijk, strandgangers lopen elkaar continu voor de voeten. Aan de tafels langs het pad wordt gedineerd, gegrild en hangen vrienden met een biertje in de hand uitgelaten over elkaar heen.

Naam en eigenaar van de strandtent zijn bij de redactie bekend.

In de rij voor de club houdt eveneens niemand 1,5 meter afstand. Mensen die voor de deur hebben afgesproken, begroeten elkaar met een handshake of knuffel. Bij de ingang wil de beveiliger de inhoud van mijn rugzak zien, maar niemand vraagt naar eventuele klachten of of wij deel uitmaken van hetzelfde huishouden.

Wel bereidwilligheid voor maatregelen

Het is het eerste feest in lange tijd en ondanks dat vragen achterwege blijven heeft de organisatie duidelijk wel haar best gedaan voorzorgsmaatregelen te nemen en probeert ze uit alle macht de avond in goede banen te leiden. Met zijn drieën krijgen we de tafel toegewezen die we van tevoren moesten reserveren. We proberen op 1,5 meter afstand van elkaar te gaan zitten, maar zien meteen dat we daardoor geen afstand kunnen houden van de dames aan de tafel naast ons.

Drankjes worden opgenomen en naar onze tafel gebracht. Bezoekers kunnen hun gezicht laten versieren met glitter, maar dat blijkt niet echt handig. De make-up-artiest kan onmogelijk op afstand blijven terwijl ze de gezichten van bezoekers van glimmers voorziet.

Zorgen dat niemand verveeld raakt

Vermaak is er volop. Een vuurspuwer, steltlopers, dansers en levensgrote lichtgevende beesten moeten ervoor zorgen dat aanwezigen niet verveeld raken en vooral: op hun plaats blijven zitten. Maar het werkt slechts mondjesmaat. Zodra de muziek aan gaat, buigen mensen aan dezelfde tafel naar elkaar toe om over het geluid heen met elkaar te kunnen blijven praten. Na een uur staat de een na de ander op en wordt er – tegen de regels in – gedanst, zij het ieder bij zijn tafeltje.

Dat gaat de organisatie te ver en meerdere keren wordt er omgeroepen. ‘Dit is een sitting-party, blijf zitten alsjeblieft.’ En op een gegeven moment zelfs: ‘De politie is nù aan het controleren aan het begin van het Zwarte Pad, dus iedereen gaan zitten en dan gaan wij eens even laten zien dat wij ons heel braaf aan de regels houden!’

Al is de politie op de mountainbike om 20.00 uur eenmalig een kijkje komen nemen (waarbij agenten alleen van buiten door het hek keken; binnen en op het terras werd niet gecontroleerd), de oproep van de organisatie viel niet met dat moment samen en was een truc in de hoop dat mensen op hun plaats zouden gaan zitten, zegt de eigenaar van de betreffende strandtent tegen EW.

‘We doen dit nooit meer’

Hij was de hele avond met zijn compagnon aanwezig en heeft spijt. ‘We hebben telkens omgeroepen dat mensen moesten gaan zitten, waar zij dan een kwartier gehoor aan gaven en vervolgens gewoon weer opstonden om te gaan dansen. We doen dit nooit meer. Ik heb meteen alle evenementen geschrapt. Het is vreselijk dat dit is gebeurd en het was helemaal niet de bedoeling. Je hebt ook een eigen verantwoordelijkheid naar de maatschappij en hieruit is gebleken dat mensen die totaal niet nemen, dus ik ben ook niet meer bereid dat voor hen te doen. Daarvoor is het veel te risicovol.’

Er was ander publiek dan overdag, toen het wel goed ging. ‘Een aantal heeft toch de hele dag wijntjes gedronken, en dan luisteren ze niet meer. We zijn daar echt enorm van geschrokken. Ik heb alles gedaan wat ik kon; ben naar de dj gegaan en het volume steeds lager laten zetten. Later zei ik: “Ik wil ook niet meer die house. Zet disco op want anders blijven mensen dansen.” Het was een voortdurend kat- en muisspel.’

Dak erop door regen

Er waren 220 bezoekers, daarvoor was vier man beveiliging aangetrokken. ‘Dat is normaal erg veel en ik bleef ze instrueren, maar je kan niet iedereen in bedwang houden.’ Het weer zat ook niet mee. Rond 20.30 vielen de eerste druppels waarop het dak dichtging en steeds meer bezoekers van het terras naar binnen wilden. ‘Die regen was niet voorspeld en heeft ons enorm verrast. We hadden het dak er juist afgehaald voor extra ventilatie, zo konden we wat extra kaarten verkopen voor tafels binnen. Maar het moest dicht om licht en speakers te beschermen tegen de regen, anders slaat je stroom eruit. Dat is een noodsituatie die je niet wilt.’

Lees alle artikelen over corona in ons dossier

‘We hebben ook parasols uitgedeeld in de hoop dat mensen buiten bleven, maar ze waren bang dat hun haar en make-up nat zouden worden. We konden ze onmogelijk allemaal tegenhouden.’

Een kluwen mensen op de dansvloer

Met name het laatste uur gaat het helemaal fout. Mensen beginnen te flirten, naar elkaars tafel te lopen om gesprekken met elkaar aan te knopen, schuiven aangeschoten dichter naar elkaar toe, en lopen in groepen rondjes door de zaak. Binnen en buiten wordt volop gedanst. Van 1,5 meter afstand is al lang geen sprake meer; in een kluwen lopen gasten langs elkaar en elkaars tafels. Wij blijven aan ons tafeltje zitten, maar kunnen niet voorkomen dat feestvierders in een onafgebroken stroom rakelings langs ons lopen en veel te dichtbij komen.

Binnen is het vochtig, warm en steeds drukker. Feestvierders klimmen op de tafels, er ontstaat ruimte op de vloer en al snel is er een uitgelaten dansende menigte waarbij steeds meer mensen zich aansluiten. De meisjes aan de tafel naast ons halen hun schouders op en sluiten zonder omkijken aan.

Een meisje loopt naar ons toe, buigt zich over mijn tafelgenoot en vraagt of ze geïnteresseerd is in een vriend van haar die net is gedumpt (‘hij is KLM-piloot!’). Mijn tafelgenoot bedankt vriendelijk. Een van de andere vrouwen aan tafel misschien, informeert het meisje nog. Maar nee, we proberen ons aan de regels te houden en maken aanstalten om te vertrekken. Buiten zit niemand meer op zijn plaats. Bij een tafel verderop zitten mensen bij elkaar op schoot.

Honderd mensen op elkaar

Verbijsterd werpen we een laatste blik naar binnen waar inmiddels zeker honderd mensen op elkaar staan gepakt. Een jongen met glitter in zijn baard komt naast ons staan en probeert een arm om ons heen te slaan. ‘Hoe heet hij ook alweer, die viroloog? Ab Osterhaus ja. Denk je nou dat die blij zou zijn als hij dit ziet? Nee hè?’

‘Heel spijtig dat dit is gebeurd,’ zegt woordvoerder Frank Hitzert van de gemeente Den Haag tegen EW. ‘Wij zijn overspoeld door een enorme stroom gasten uit met name België en Duitsland. De schatting is dat er twee keer zoveel mensen aan onze kust waren dan normaal op topdrukke dagen, zoals we die voor het coronatijdperk zagen.’

Dat gaf volgens de woordvoerder een enorme druk op op de kustwijken. ‘Als je zo ongelofelijk veel mensen bij elkaar hebt en de grenzen van je capaciteit zijn bereikt, moet je keuzes maken waar je die capaciteit aan besteedt. Die is in dit geval besteed aan zaken met de hoogste urgentie en we hebben geen melding gehad van dit specifieke geval.’

Volgens hem zijn zaterdag zeshonderd parkeerboetes uitgedeeld en is de wielklem, die vrijwel nooit wordt ingezet, honderdvijftig keer aangebracht. ‘Maar het is erg moeilijk. We hebben 11 kilometer kuststrook. Om wildkampeerders van het strand en uit het duingebied te halen, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zelfs boswachters ingezet.’ Om de overlast te verminderen, besloot de gemeente daarom zondag vroeg de toegangswegen af te sluiten en het verkeer om te leiden. ‘Daardoor was de druk op de kustwijken vele malen minder en op de stranden ging het op incidenten na best goed.’

Naar aanleiding van de gebeurtenissen dit weekeinde is sinds maandag een noodverordening van de veiligheidsregio Haaglanden van kracht. In de horeca moeten mensen reserveren en hun contactgegevens afgeven, en medewerkers moeten vragen naar eventuele klachten. Wordt er een besmettingscluster vastgesteld na bron- en contactonderzoek door de GGD dan kan het bedrijf veertien dagen worden gesloten.

‘In Den Haag neemt het aantal besmettingen snel toe,’ zegt de woordvoerder. ‘Daarom roepen we ook op: als je ziet dat het zo druk wordt dat er geen overzicht meer is, ga dan weg en vermijdt drukke plaatsen. Maar we zien een enorme zorgeloosheid bij bezoekers. Zeer zorgelijk.’

Beelden van de badplaats overdag:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.