Rutte bezorgd om kapsel: ‘Groeit uit tot legtegel’

03 april 2020Leestijd: 3 minuten
Persconferentie Rutte na ministerraad. Foto: ANP.

Het zonnige weekend baart het kabinet zorgen. De neiging om naar buiten te willen zal groot zijn, maar gezien de heersende corona-epidemie, is dat in strijd met de eerder afgekondigde coronamaatregelen.

Premier Mark Rutte (VVD) begon zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad door ‘met de deur in huis te vallen’ en op te sommen welk gedrag hij van de burger verwacht. Binnenblijven.

‘Ik vraag iedereen: ga niet naar buiten. Althans, niet op straat, het strand, niet het bos of een recreatiegebied. Het devies is en blijft, blijf zoveel mogelijk thuis. Dus als je een balkon of tuin hebt, ga daar in het zonnetje zitten. En als je dat niet hebt en toch naar buiten wilt, maak een ommetje in je eigen buurt en ga naar dat parkje dat je normaal voorbijloopt. En houd je aan de regels. Blijf op minimaal anderhalve meter afstand.’

Lockdown past niet bij volwassen democratie, zei Rutte

Marchanderen met regels wijst Rutte keihard af, bleek op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad die grotendeels in het teken stond van corona.

Kappers krijgen verzoek om toch te knippen

De minister-president deelt een zorg met andere Nederlanders, namelijk de gevolgen van de coronamaatregelen voor zijn kapsel nu hij niet naar de kapper kan. RTL Nieuws had van kappers vernomen dat die verzoeken krijgen om toch hun diensten te verlenen. Maar dat is verboden. Hoe hij daar zelf mee omgaat?

‘Nou nu zit het nog fantastisch,’ zei Rutte terwijl hij over zijn hoofd wreef. ‘Maar mijn haar heeft nogal de neiging om uit te groeien tot een legtegel. Ik kan uiteindelijk natuurlijk terugvallen op het Grapperhaus-model. Daar heb ik dan de kapper niet voor nodig.’

Paar gladiolen die zich er niet aanhouden worden opgepakt

Hoe meer de bevolking meewerkt, hoe sneller iedereen weer naar de kapper kan, wilde Rutte maar zeggen. ‘Dom gedrag heb je altijd,’ zei hij op de vraag wat er gebeurt als zich toch groepsvorming voordoet. ‘Er wordt streng op gehandhaafd. Die paar gladiolen die zich er niet aan houden, zullen aangepakt worden.’

Marieke ten Katen over wat opname op de ic betekent

Marieke ten Katen - Elsevierweekblad.nl

De premier had een lange lijst voorbeelden van politieoptreden uit het hele land. Zo waren tien jongeren in een indrinkkeet in Ter Aar op de bon geslingerd. Ze hadden zich verweerd door te zeggen dat de noodverordening die de politie hanteert niet voor hen geldt. Er zijn volgens Rutte nog altijd jongeren die niet begrijpen dat ze met hun gedrag zichzelf maar ook anderen in gevaar kunnen brengen.

Met dilemma over ic-capaciteit bemoeit kabinet zich niet

Het kabinet gaat zich niet bemoeien met het dilemma dat zich komende weken mogelijk voordoet op de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen. De volgens medici maximumcapaciteit bedraagt 2400 ic-bedden. Voor meer bedden ontbreekt het aan materiaal, maar zeker aan gespecialiseerd personeel. Komen er toch meer patiënten dan zullen dokters moeten kiezen voor wie er wel of niet een plek is.

Rutte deelde weer volop complimenten uit aan hen die zich keihard inzetten in deze crisis. Dit keer ook aan hen die zich inspannen om de beoogde 2400 ic-bedden geplaatst te krijgen.

En dan gaan we eerst even ademhalen

‘Als dat lukt, is de capaciteit verdubbeld. Dan gaan we eerst heel even met z’n allen ademhalen en kijken hoe we dan verdergaan. Kijken we mogelijk nog naar ziekenhuizen in Duitsland, waar nu pakweg negen patiënten uit Nederland liggen. Maar dan is het ook even klaar. Een les uit elke crisis is dat je ook even de tijd neemt om adem te halen.’