Rutte: ‘Totale lockdown past niet bij volwassen land’

31 maart 2020Leestijd: 3 minuten
Persconferentie over besluiten na 6 april

Het kabinet neemt het zekere voor het onzekere en verlengt de ‘intelligente lockdown’ tot dinsdag 28 april. Ook in het paasweekend van 12 april worden Nederlanders geacht zoveel mogelijk binnen te blijven.

Na 28 april gaat het land niet ‘naar normaal.’ Hoe dan verder wordt later beslist. Het kabinet adviseert burgers om geen plannen te maken voor de meivakantie. De amateurvoetbalcompetities zijn hiermee onmiddellijk ten einde gekomen. Profvoetbal ligt sowieso tot 1 juni stil, maar kan daarna mogelijk nog doorgaan.

Komende zondag — 5 april — zullen er 2.400 ic-bedden zijn. Dat zijn er nu al 1.900. Deskundigen hebben berekend dat het er volgende week 2.500 moeten zijn.

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) maakten een en ander bekend op een persconferentie over de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Zijn er genoeg ic-bedden

Strakkere presentatie op persconferentie

De presentatie was veel strakker dan die van vorige week met vier ministers. Vooral Rutte blonk dit keer uit in helderheid en bleef hameren op de noodzaak van het naleven van de eerder afkondigde maatregelen.

Doel van de verlengde maatregelen is nog altijd om de verspreiding van het coronavirus te vertragen en zodoende ook de opnames in ic’s.

Complete lockdown past niet bij een volwassen land

Een complete lockdown, met verlies aan vrijheid om buiten te komen, wees Rutte af. ‘Dat past niet bij een volwassen land. Dat past niet bij de democratie die Nederland is.’

De ministers toonden zich neutraal over het effect van de maatregelen totnogtoe. ‘We zien groene grasprietjes, maar tegelijk gaan de besmettingen door,’ zei de minister-president.

Complimenten voor bevolking

Rutte complimenteerde de bevolking voor het aanpassingsvermogen, de zelfdiscipline en de improvisatie op tal van terreinen zoals scholen en universiteiten, supermarkten die aanpassingen doorvoerden en thuiswerkende ouders die hun kinderen met onderwijs helpen.

Minister De Jonge kondigde aan dat het aantal tests opgevoerd gaat worden. Zo worden ook zorgmedewerkers buiten de ziekenhuizen getest en later, als er meer testmateriaal beschikbaar is, worden ook meer tests afgenomen onder de bevolking.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Nog steeds meer zieken

Rutte wees erop dat het aantal zieken nog steeds toeneemt, maar niet meer zo snel als enkele weken geleden, voor er maatregelen werden afgekondigd.

Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit zou erop duiden dat de maatregelen werken.

Het duurt enkele weken voordat dit blijkt uit een daling van het aantal patiënten. Er zit immers tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname.

Pas als door minder ziekenhuisopnames er ruimte op de intensive care afdelingen komt kan geconcludeerd worden dat de epidemie onder controle is. Dan pas worden de maatregelen heroverwogen.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dicht tot en met 28 april en scholen in ieder geval tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht. De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle,’ zei premier Rutte.