Komt er wel of geen lockdown?

18 maart 2020Leestijd: 3 minuten
Bezoekers opgeroepen om bloeiend Bloesempark te mijden. Foto: ANP.

Premier Mark Rutte (VVD) houdt de mogelijkheid open om tijdelijk het openbare leven in Nederland zo goed als stil te leggen in de strijd tegen het coronavirus. Maar omdat de zorgcapaciteit in ons land nog voldoende is, is zo’n lockdown-maatregel nu niet aan de orde.

‘Dit is de strategie die eigenlijk de hele wereld volgt op dit moment, zei Rutte tegen de NOS. En natuurlijk is er een risico met corona, dat zie je in Nederland en in de hele wereld op overlijden. Maar de strategie is erop gericht dat je voorkomt dat ziekenhuiscapaciteit overbelast raakt.’

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: De precaire keuze van het kabinet in de strijd tegen corona

Wat Rutte in ieder geval niet van plan is, is een volledige lockdown totdat er een vaccin beschikbaar is. ‘Ik denk niet dat we tegen mensen gaan zeggen: u mag de deur niet uit en dat kan wel een jaar of misschien langer duren. Want zo lang kan het duren voordat er een vaccin tegen corona is.’

Dinsdag werd ook bekend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken alle niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland ontraadt, ook al ligt de bestemming in de EU. Rutte: ‘Tegen mensen met reisplannen zeg ik: niet doen, blijf hier. De kans is groot dat je vast komt te zitten en niet meer terug kunt. We hebben nu al onze handen vol aan het terughalen van Nederlanders.’ Op dit moment zijn er ongeveer 200.000 Nederlandse reizigers in het buitenland.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ziekenhuizen schalen op

Steeds meer ziekenhuizen hebben afzonderlijke afdelingen voor coronapatiënten ingericht. Zo proberen ze te voorkomen dat patiënten het virus overdragen op anderen. Het academische Radboudumc in Nijmegen heeft bijvoorbeeld de afdeling Interne Geneeskunde tijdelijk opgeofferd. Vanaf woensdag liggen daar alleen nog mensen die besmet zijn met het virus. Op een voormalige kno-afdeling is plaats voor patiënten die nog wachten op de uitslag van een coronatest.

Ook diverse Brabantse ziekenhuizen zorgen voor mensen met Covid-19 op zogeheten cohortafdelingen, bijvoorbeeld het Amphia Zienhuis in Breda, het St. Anna Ziekenhuis in Eindhoven en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.

Lees uit het nieuwe nummer van Elsevier Weekblad: Wat weten we inmiddels over het coronavirus?

Alle patiënten uit Tilburg en omstreken die ziekenhuisbehandeling voor de ziekte nodig hebben, gaan naar een speciale afdeling in de vestiging Elisabeth in Tilburg-Zuid. Daar lagen woensdagochtend meer dan 50 patiënten met de ziekte, van wie 12 op de intensive care (IC). Het ziekenhuis heeft het ontzettend druk en bereidt zich voor op de komst van meer patiënten, zegt een woordvoerder. Tot nog toe kan het ETZ de toestroom wel aan.

Van Dissel: groepsimmuniteit niet het doel

Het tot stand brengen van groepsimmuniteit om in Nederland het coronavirus te bestrijden, is niet per se het einddoel, zei RIVM-baas Jaap van Dissel woensdag in de Tweede Kamer. Het is een aanvulling op de andere manieren waarop het virus wordt bestreden. Volgens het RIVM moet 50 tot 60 procent van de Nederlanders het virus krijgen om groepsimmuniteit te bereiken.

‘We lopen infecties op, omdat de natuur zich nu eenmaal roert. Dat heeft als voordeel dat we een groep personen krijgen die de infectie niet meer kan oplopen. Daardoor versterken zij het effect van andere maatregelen.’

In de tussentijd moet er een vaccin komen waarmee de hele bevolking immuniteit kan worden gegeven. Dat is het uiteindelijke doel, zei Van Dissel. ‘Het gaat om het bestrijden van het virus en het beschermen van kwetsbare groepen: ouderen en personen die ziek zijn.’

Samen met Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, spreekt hij Tweede Kamerleden bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Het is bedoeld ter voorbereiding op het debat later op de dag. Over dit debat kunt u later vanmiddag ook lezen op de website van Elsevier Weekblad.