Bram Hahn Premium Corner

De precaire keuze van het kabinet in de strijd tegen corona

17 maart 2020Leestijd: 3 minuten

Er is geen beter plan tegen corona dan de strategie die het kabinet heeft gekozen. Maar garanties zijn er niet en de offers zullen groot zijn, schrijft Bram Hahn.

Als er nog wereldleiders waren die overtuigd moesten worden van de noodzaak om ingrijpende maatregelen te nemen, dan gaf Michael J. Ryan ze afgelopen zondag een kraakheldere boodschap. De Ierse arts en topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei op een persconferentie onder meer: ‘Iedereen is bang om het verkeerde te doen. Maar perfectie is de vijand van het goede als het gaat om de aanpak van noodgevallen. Snelheid is het allerbelangrijkste.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nederlandse aanpak aanvankelijk niet het toonbeeld van daadkracht

Wat dat betreft vormde de Nederlandse aanpak de afgelopen weken geen toonbeeld van daadkracht. De strategie verschoof van geruststellen, via halfslachtige reisadviezen naar een handenschudverbod. Het duurde dagen voordat duidelijk werd dat dat lang niet ver genoeg ging. Het aantal besmettingen bleef hard stijgen, evenals het aantal patiënten dat intensieve zorg nodig had. En uit Italië bleven verontrustende cijfers binnenstromen, terwijl de maatregelen daar al veel verder gingen.

Na oplopende druk van scholen, bezorgde ouders en medici sloot het kabinet alsnog alle scholen en horeca. Uit de toespraak van premier Mark Rutte op maandag werd duidelijk waarom hij aanvankelijk zo halsstarrig vasthield aan het openhouden van de scholen. Het scenario waarvoor hij in samenspraak met het RIVM had gekozen, is gericht op maximale controle van het virus en een gecontroleerde opbouw van groepsimmuniteit. En daar hoort niet bij dat het land geheel op slot gaat.

Eerst die piek zien te voorkomen en hopen op groepsimmuniteit

Doel van het scenario is ‘afvlakken van de piek’. Als te veel mensen tegelijk ernstig ziek worden, raken ziekenhuizen overbelast en zullen velen, vooral ouderen, sterven. Kan Nederland de snelle verspreiding van het virus afremmen en het aantal besmettingen uitsmeren over langere tijd, dan kan het zorgsysteem het wel aan. Intussen groeit de groepsimmuniteit doordat velen – denk aan 60 procent van de bevolking – het virus krijgen, herstellen, immuun worden en geen anderen meer besmetten. Daardoor krijgt het virus steeds minder kans om toe te slaan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.