Tips Premium Corner

Coronacrisis Survival Kit: tips tegen de verveling

24 maart 2020Leestijd: 6 minuten

Thuiszitten is voor even leuk, maar niet wekenlang. Hoe komt u de komende tijd door? Tips: wees verstandig, zorg voor ­regelmaat, en laat u ook eens gaan. Wie weet komt u straks beter en sterker weer tevoorschijn.

Maak een kantoor

Creëer een vaste werkplek, liefst in een ­afzonderlijke ruimte, bijvoorbeeld op zolder. Daar kunt u aan het einde van uw ­thuiswerkdag de deur achter u dicht trekken, ­zodat u ‘vrij’ bent.

Kleinkinderen lezen voor

Lang leve Skype en FaceTime. Bezoekjes zijn natuurlijk niet meer mogelijk, maar dagelijks contact kan grootouders, ­ouders en kinderen helpen. Opa en oma kunnen hun kleinkinderen vragen dagelijks een kwartiertje voor te lezen via tablet of smartphone – goed voor hun leesvaardigheid, en het helpt de drukbezette ouders ook nog eens.

Schrijf het op

Houd een dagboek bij. Dat kan gaan over het gezinsleven, maar ook over uw gevoelens, over de coronacrisis. Of maak een tuindagboek, waarin u vastlegt wat u buiten ziet. Daar gebeurt vaak verrassend veel meer dan u denkt.

Voorkom sleur

Zelfs een luxueus vakantieresort op een tropisch ­eiland wordt na enkele weken saai. Dus mocht u zich aanvankelijk nog hebben verheugd op de rust van de thuisquarantaine, na verloop van tijd komen waarschijnlijk toch de muren op u af. ­Zeker met kinderen kan het huis al snel te klein worden, en dreigen sleur en ergernis.

Maar de klassieke vuistregel voor de omgang met een baby kan ook u helpen: rust, reinheid en regelmaat. Om met het laatste te ­beginnen: houd u aan een vast dagritme. Zet uw wekker als altijd, ga ­douchen, ontbijten, lees de krant en ga aan het werk. Draag niet elke dag dezelfde smoezelige joggingbroek omdat toch niemand u ziet. Sluit uw dag af met een wandeling zolang dat nog mag. En houd daarbij de gepaste afstand.

Ga samen koken

Gezellig uit eten gaan met uw gezin, kunt u voorlopig vergeten. Pak daarom, zeker in het weekeinde, zelf culinair uit. In de supermarkten en de kleinere winkels is genoeg te krijgen aan verse groenten, vlees en vis. Met Kerstmis kookt u wellicht met de hele familie, houd het nu bij het gezin. Een uitje snipperen of een beetje roeren in een pan kan (nogmaals: kan) heel ontspannend zijn en de sfeer bevorderen.  En dek de ­tafel uitgebreid, desnoods drie keer per dag: voor het ontbijt, de lunch en het diner. U kookt ­natuurlijk altijd heel gezond, maar doe er een schepje bovenop. Goed voor de weerstand.

En kies ervoor om u af en toe te laten verwennen door eten te bestellen bij uw favoriete restaurant. Dat zal uw loyaliteit ­zeker waarderen in deze moeilijke tijd. Uit eten wordt thuis eten, maar het zal zeker zo goed smaken.

Sjoelen en mens-­erger-je-niet

Slaat de verveling toe? Grote kans dat u nog ergens een leuk bordspel hebt liggen (kijk eens op www.bordspellentop10.com) – of een sjoelbak hebt staan. Hebt u kinderen of kleinkinderen? Spelen kan ook via FaceTime of Skype. Goed moment om kinderen te leren wat verliezen is.

Pak hamer en kwast

Ergert u zich al tijden aan dat loszittende plintje of die vergeelde muur? Fiks het. Of neem de kinderkamers onder handen. Dan ‘helpt’ het kroost ook. Bestel bij een lokale ondernemer die u graag wilt steunen gordijnen en een leuk bureautje. Uw huis en gemoed knappen op. Verhuizen is er voorlopig toch niet bij, nu een economische crisis zich aandient.

Wees niet te streng

Maak, eventueel samen met uw kinderen, bij het avondeten een schema voor de volgende dag, om niet ont­regeld te raken. Afhankelijk van de leeftijd van uw kinderen kunt u de dag opdelen in blokken van een half uur of langer. Probeer schooltijden aan te houden. In de ochtend zijn kinderen fris en scherp, dus doe dan zoveel mogelijk schooltaken. Wissel af met pauzes. Laat kinderen buiten spelen, met inachtneming van de ‘coronaregels’.

Besef dat u geen meester of juf bent en dus niet zo soepel en effi­ciënt kunt lesgeven. Probeer geen volwaardig onderwijzer te spelen ­terwijl u zelf ook thuis aan het werk bent. Dat leidt tot half werk en frustraties bij iedereen.

Kom slimmer uit de crisis

Een mooi streven: kom als een wijzer mens uit de crisis. Altijd al Swahili (of een andere taal) willen leren? Dat kan prima vanaf de bank met de laptop op schoot, bijvoorbeeld via de betaalde onlinecursussen van www.italki.com. Nog veel uitgebreider is het aanbod op het onvolprezen Coursera. Opgericht met de ambitie om zoveel mogelijk wetenschappelijk onderwijs vrij toegankelijk te maken, biedt dat platform volwaardige universitaire cursussen op het gebied van… vrijwel alles. Van Romeinse ­filosofie tot ruimtevaarttechnologie en alles ertussenin. Bereid u voor op een serieus niveau, inclusief hoorcolleges, leeslijsten en tentamens.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.