Acute crises slokken aandacht Rutte op

06 maart 2020Leestijd: 3 minuten
Premier Rutte na afloop van de ministerraadKLY PRESS CONFERENCE

Op het einde van zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad kreeg premier Mark Rutte (VVD) een vraag over een kabinetsbesluit over radiofrequenties. ‘Daar heb ik me nul op voorbereid. Als u daar vragen over hebt, dan ga ik het persbericht voorlezen. Ik was eigenlijk de afgelopen dagen alleen bezig met corona, Turkije-Griekenland en Zeeland,’ zei Rutte.

Het was inderdaad de week van voortrazende crises. De roep om de crisismanager rond corona klonk afgelopen week al. Een minister voor Gezondheidszorg Bruno Bruins (VVD) voldoet niet meer en dus stortte Rutte zich ook op de crisis en hield beraad met andere ministers.

Ook op de persconferentie na de ministerraad domineerde corona. En dus moest Rutte vragen beantwoorden als  ‘128 mensen besmet, één iemand overleden aan het coronavirus. Is er reden tot zorg?’ En: ‘Moeten er geen nationale evenementen worden afgelast als zelfs een optocht in Sittard wordt afgelast?’

Nederland is in indamfase

Geen paniek, is het adagium van het kabinet. Nederland bevindt zich nog in de indamfase – het indammen van de uitbraak – zei Rutte na de ministerraad.

Hij voegde er meteen aan toe dat dit elk moment kan veranderen. Maar grote evenementen afblazen, doet de regering niet.

Nederland is een permanent evenement

‘Mag ik u erop wijzen dat Utrecht Centraal en Schiphol ook een permanent evenement is dat de hele dag doorgaat. Dus het is ook niet zo heel eenvoudig. Los van evenementen die eenmalig georganiseerd zijn, hebben wij in Nederland evenementen die permanent zijn. Zoals inderdaad de grote stations en Schiphol. Het is niet zo dat je hier met het afgelasten van een paar evenementen er bent.’

Coördinatie in Europa nodig

De landen in de Europese Unie trekken intussen allemaal hun eigen lijn. Logisch, zei Rutte, volksgezondheid is een nationale competentie. Maar dat na Frankrijk, waar president Emmanuel Macron alle mondkapjes opeiste voor patiënten en verzorgers, Duitsland een exportverbod afkondigde, vond ook Rutte bijzonder. Gelukkig waren de ministers van Gezondheidszorg in Brussel bijeen om het een en ander te coördineren.

De burgers adviseren geen handen meer te schudden, gaat Rutte te ver. Deskundigen zeggen immers dat het niet nodig is. ‘Iedereen moet doen wat hij wil, we hebben een vrij land.’

Economie kan een stootje hebben

Ook al zijn er steeds meer signalen dat de economie schade oploopt, Rutte wilde niet somberen. ‘De Nederlandse economie kan een stootje hebben. Onze buffers zijn gevuld. De staatsschuld behoort tot de laagste van Europa. We hebben zo’n beetje het grootste begrotingsoverschot van Europa. We hebben de laagste werkloosheid van Europa, dus wij kunnen echt een stootje hebben.’

Het was ook de week van de Turks-Grieks migratiecrisis

Eén ding staat vast, corona, en ook de Turks-Griekse migrantencrisis houden Rutte dusdanig van de straat dat typisch Binnenhofse verhaaltjes over problemen in de coalitie niet aanslaan.

Natuurlijk zijn er spanningen, zei de minister-president. ‘Er zijn vier heel verschillende partijen. We zitten een jaar voor de verkiezingen. Er liggen nog lastige vraagstukken. Maar we zijn steeds in staat om die lastige vraagstukken, ook al gaat dat gepaard met rimpelingen, steeds weer op te lossen.’

De sfeer is goed, maar het is geen koekoek éénzang.

Rutte verwacht dat geruchten over ‘gedoe’ altijd weer opduiken, maar intussen is de onderlinge sfeer in Rutte III goed. ‘We praten dingen ook uit. Dus als er iets gebeurt wat iemand dwarszit, dan wordt dat besproken. Maar ja, het is geen koekoek éénzang. Het is niet zo dat we de hele dag zingend in elkaars armen vallen.’