Leggen boeren na Hofstad ook hoofdstad plat?

23 oktober 2019Leestijd: 5 minuten
Boeren staan met hun tractoren op het Malieveld. Foto: ANP.

Na het massale protest van vorige week is de rust nog allerminst teruggekeerd onder de boeren. Ze zijn voornemens in december naar Amsterdam te komen voor nieuwe demonstraties. Op het Malieveld in Den Haag, waar vorige week werd geprotesteerd, zijn trekkers en andere zware voertuigen voortaan verboden vanwege mogelijk gevaar. Pikant: de gemeente zou al hebben geweten van de risico’s vóór het tweede boerenprotest.

Boeren willen naar Amsterdam

Boze boeren hebben een nieuw protest aangekondigd, ditmaal niet op het Malieveld of bij het RIVM in De Bilt, maar op de Dam in Amsterdam. Nadat eerder Den Haag en verschillende provinciale hoofdsteden platlagen door duizenden tractoren is ditmaal de hoofdstad aan de beurt. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Lees het coververhaal van deze week: Hoe goed boert de boer?Cover Elsevier Weekblad editie 43 2019

Volgens de boeren zal het gaan om een ‘burgervriendelijke actie’. Hoe het protest er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Tot nu toe was er veel steun voor het protest van de boeren.

De organisatoren van het protest hebben al gesproken met burgemeester Femke Halsema (GroenLinks). Op welke datum de Amsterdammers de duizenden trekkers kunnen verwachten, is nog niet bekend.

Den Haag verbiedt grote voertuigen op Malieveld

Mochten de boeren daarna ook nog met hun tractoren naar Den Haag komen, zoals ze vooral vorige week woensdag 16 oktober in groten getale deden, kunnen ze niet meer terecht op het Malieveld. Op het grasveld, dat veelvuldig wordt gebruikt voor grote demonstraties tegen overheidsbeleid, staat de gemeente Den Haag niet langer tractoren en andere zware voertuigen toe. Volgens de gemeente is het besluit genomen omdat de parkeergarage die zich onder een groot deel van het terrein bevindt, maar beperkt met zware voertuigen mag worden belast.

Boeren willen helpen bij herstel MalieveldTijdens het boerenprotest met tractoren op 16 oktober werd het Malieveld flink omgeploegd, waardoor het gras op sommige plekken zwaar is beschadigd. ‘De ondergrond is verdicht, die moet worden verlucht. En er zijn kuilen ontstaan die opgevuld moeten worden. Inzaaien is nog niet aan de orde,’ zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. Actiegroep Farmers Defence Force heeft aangeboden te helpen bij het herstel van het Malieveld. Volgens zegsvrouw Sieta van Keimpema van de boerenactiegroep hebben zich al diverse loonbedrijven gemeld die het veld willen herstellen. Ook zijn boeren bezig met een crowfunding, waarvan (een deel van) het geld mogelijk voor het opknappen van het grasveld kan worden gebruikt.

Na het eerste boerenprotest van 1 oktober liet de gemeente een onderzoek uitvoeren naar de maximale belastbaarheid van de parkeergarage. Daaruit blijkt dat er risico’s ontstaan op beschadigingen en ongelukken als er op het grotendeels ondergrondse dek zware voertuigen staan. Pikant is dat volgens NU.nl de gemeente Den Haag al vóór het protest van 16 oktober wist van de risico’s, maar dit pas een week later naar buiten brengt.

De gemeente Den Haag heeft in samenspraak met Staatsbosbeheer, de eigenaar van het Malieveld, besloten dat grote groepen demonstranten nog wel zijn toegestaan, mits zij te voet komen. Ook het optuigen van een podium 0en voorzieningen voor catering en toiletbezoek zijn toegestaan.

Een gemeentewoordvoerder zegt tegen persbureau ANP dat er ‘op bepaalde momenten’ in het jaar nog wel een klein aantal zware voertuigen op het Malieveld mogen staan. Onder meer op de Nederlandse Veteranendag en tijdens de kermis mogen voertuigen op aanwijzing van gemeente en/of politie op een deel van het terrein worden geplaatst waar geen risico is op schade.

Demonstranten die hun boodschap kracht willen bijzetten door met zware voertuigen naar Den Haag te komen, kunnen die kwijt op de Boorlaan, de verharde weg ten noordwesten van het Malieveld. Mogelijk gaat dat volgende week woensdag 30 oktober al gebeuren: dan willen werknemers uit de bouwsector naar het Malieveld komen om te protesteren tegen de stikstofregels en de regelgeving over PFAS ( poly- en perfluoralkylstoffen). Arnold Tuytel, een van de initiatiefnemers van het protest van de stichting Grond in Verzet, hint op het meenemen van graafmachines, vrachtwagens en andere voertuigen uit de bouw, zoals de boeren massaal hun tractor meenamen naar het Malieveld.

Gelderland bevriest vergunningen voor boeren

Gelderland bevriest in elk geval tot 1 december de vergunningen voor nieuwe boeren in de provincie, meldt dagblad Trouw woensdag. De Gedeputeerde Staten hebben laten weten dat Gelderland tijd nodig heeft om samen met andere provincies en de rijksoverheid onderzoek te doen naar nieuwe stikstofregels en de gevolgen daarvan.

Lees het commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Punt gemaakt, boeren. Nu komt het aan op bestuurlijke ruggengraat

Vorige week maandag was Gelderland een van de vier provincies die na protesten van boeren besloten de stikstofmaatregelen te schrappen. Vrijdag 11 oktober was Friesland de eerste provincie die overstag ging. Na het weekeinde volgden ook Drenthe, Overijssel en Gelderland, waar boeren vreedzaam bij het provinciehuis hadden gedemonstreerd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In Groningen verliepen de acties een stuk grimmiger: de boeren bliezen met een strohakselaar stro over politieagenten en beukten hekken omver die fietsers op een haar na raakten. Ook werd het provinciehuis in het hart van de stad Groningen bestormd na een confrontatie met agenten. Uiteindelijk werd zelfs de oude deur van het provinciehuis ingeramd. De geschatte schade bedraagt ruim 14.000 euro, maakte de provincie Groningen dinsdag bekend. Een bouwbedrijf uit het Friese dorp Buitenpost heeft al aangeboden de deuren gratis te herstellen.

Boerenprotesten ook in Duitsland

Het Nederlandse protest bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt. In Duitsland gingen dinsdag tienduizenden boeren de straat op om te protesteren tegen strenge milieumaatregelen. Ook zij zijn het zat te worden afgeschilderd als milieuvervuilers. ‘Discriminatie, onderscheid en intimidatie van familieleden maken deel uit van de agenda,’ schreef actiecomité ‘Land schept verbinding’ in zijn oproep. ‘Wij zijn geen dierenmisbruikers en vervuilers.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het actiecomité van de boeren vreest dat het agrarische pakket familiebedrijven in gevaar brengt en de concurrentiepositie van de Duitse boeren ten opzichte van collega’s in het buitenland verslechtert.

Net als de afgelopen weken in Nederland, gingen veel boeren met hun trekker op pad om te demonstreren waardoor het verkeer op diverse plaatsen vastliep tijdens de ochtend- en avondspits.

Het grootste protest was in de regeringsstad Bonn, waar boeren zich verzamelden bij het ministerie van Landbouw. Ook in andere Duitse steden, waaronder Hannover, München, Berlijn, Stuttgart en Freiburg, zijn demonstraties georganiseerd. In totaal werd op 17 plekken in het land gedemonstreerd.

Hoofdzakelijk protesteren de Duitse boeren tegen het Agrarpaket, de nieuwe milieumaatregelen van de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) en milieu-minister Svenja Schulze (SPD).

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hierin staat dat het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat moet worden teruggedrongen om onder meer insecten te beschermen. Ook komt er een aanscherping van de meststoffenverordening (minder nitraat in het grondwater), meer geld voor milieu- en klimaatbescherming en de introductie van een dierenwelzijnslabel.