Gekte in de drugswereld: aanslag gepland met anti-tankwapen

20 september 2019Leestijd: 3 minuten
De Imstenrade in Amsterdam waar advocaat Derk Wiersum is doodgeschoten. ANP

De voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi wilde in 2015 met een anti-tankwapen een aanslag plegen op een winkel in beveiligingscamera’s en afluisterapparatuur in Nieuwegein. Deze zogenoemde ‘spyshop’ werkte volgens Taghi samen met politie en justitie.

Dat meldt De Telegraaf vrijdag op basis van vertrouwelijke recherchestukken. De aanslag mocht van Taghi meerdere slachtoffers tot gevolg hebben.

Een grote aanval bleef uiteindelijk achterwege. Wel werd een medewerker van de spyshop, Ronald Bakker (59), in september 2015 geliquideerd in het Gooise stadje Huizen.

Nederlandse DEA

Minister Grapperhaus zei donderdag dat hij een speciale brigade wil die drugscriminaliteit gaat aanpakken. De brigade, die onder de Nationale Politie komt te vallen, moet gespecialiseerde kennis hebben over drugsbendes en is vergelijkbaar met de Drug Enforcement Administration (DEA) in de Verenigde Staten. Volgens Grapperhaus is een bijkomend voordeel van het aanstellen van zo’n nieuwe eenheid dat de ‘gewone’ politie zich dan meer op zijn kerntaken in de wijken kan richten. De CDA-fractie wil ook het tipgeld voor de opsporing van gevaarlijke criminelen verhogen. Volgens CDA-Kamerlid Chris van Dam mag dat zelfs omhoog naar 1 tot 5 miljoen euro.

Spyshops zijn de overheid een doorn in het oog omdat ze spullen verkopen die voor criminelen interessant zijn, zoals apparatuur om af te luisteren en rivalen te volgen of spullen om de opsporingsdiensten het afluisteren en volgen juist te bemoeilijken. De verkoop is wel legaal. In augustus 2018 werd SpyCity in Amsterdam op last van burgemeester Femke Halsema gesloten na een mislukte poging de bedrijfsleider te liquideren.

Marengo-proces in volle hevigheid onder de aandacht

Tegen Taghi loopt het zogeheten Marengo-proces. Dat kwam woensdag plotseling in volle hevigheid onder de aandacht na de moord die ochtend op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Wiersum, die op straat vlak bij zijn huis werd doodgeschoten, stond kroongetuige Nabil B. bij. Dinsdag gaat het proces verder.

Vrijdag meldde zich een opvolger van Wiersum. Advocaat Peter Schouten heeft zich bij de rechtbank in Amsterdam aangeboden als raadsman van Nabil B. Tegenover dagblad BN DeStem noemde hij dit ‘een principekwestie’. Leven in een rechtsstaat is volgens hem niet ‘gratis’ of ‘pijnloos’. Hij hoopt dat meerdere advocaten zijn voorbeeld volgen.

Schouten zei dat hij zijn beslissing eerst had besproken met zijn gezin. Hij pleit voor een fonds voor de beveiliging van advocaten. Zelf is hij in 2016 bedreigd. Er was sprake van dat er een huurmoordenaar op hem zou worden afgestuurd. Hij is niet tevreden over de beveiliging die hij destijds kreeg, zegt hij daarover tegen Omroep Brabant.

Het staat overigens niet vast dat Schouten ook daadwerkelijk Nabil B. gaat bijstaan. Dat besluit is aan de kroongetuige.

Maynard niet zo’n lieverdje

Over de zaak van de doodgeschoten oud-profvoetballer Kelvin Maynard komt steeds meer informatie naar buiten. Dagblad AD meldt vrijdag dat Maynard een bekende was van de politie. Hij is in 2016 vervolgd voor verkrachting en in 2018 voor openlijke geweldpleging. Van de verkrachting is hij uiteindelijk vrijgesproken.

Tien jaar geleden zat hij al eens achter de tralies nadat hij tijdens een wedstrijd tussen FC Volendam en FC Omniworld (Almere) op de vuist was gegaan met supporters. Hij werd gearresteerd en moest de nacht doorbrengen op het bureau. De zaak werd uiteindelijk geseponeerd.

Volgens het AD gaat in het criminele milieu het verhaal dat Maynard samen met onder anderen de op 2 september op Curaçao doodgeschoten Genciël ‘Genna’ Feller (23) uit Amsterdam-Zuidoost een partij van 400 kilo cocaïne had gestolen van de Surinaamse drugshandelaar Piet Wortel. Die zou hebben gezworen dat hij ‘iedereen zou afknallen’ die van de opbrengst genoot.

Wortel noemt dat bij monde van zijn advocaat Adam Doesburg ‘klinkklare onzin’. Wel is het zo dat Feller, Maynard en hun vrienden recent over zeer grote sommen geld beschikten en volop peperdure spullen hadden gekocht, waaronder luxe auto’s. Op een foto poseerde Maynard met een dik pak bankbiljetten.

Onrust in Amsterdam-Zuidoost

Het verhaal staat haaks op het beeld dat twee voetbalclubs donderdag van Maynard schetsten. Bij zijn oude club Quick Boys in Katwijk aan Zee kenden ze Maynard als een rustige, bescheiden jongen, ‘absoluut geen type voor haantjesgedrag’.

Al weken gaan in Zuidoost geruchten over een nieuwe onderwereldvete, meldde De Telegraaf donderdag. De liquidatie van Feller werd al gezien als bewijs dat het menens is. De moord op Maynard woensdagavond heeft de onrust verder aangewakkerd.