Oud-profvoetballer Maynard geliquideerd: dit weten we

19 september 2019Leestijd: 4 minuten
Politie bij de brandweerkazerne aan de Langbroekdreef in Amsterdam, waar een beschoten auto tegen de gevel is aangereden. Een inzittende van de auto is overleden na de schietpartij. ANP

De man die woensdagavond werd geliquideerd in Amsterdam Zuidoost is de Surinaams-Nederlandse oud-profvoetballer Kelvin Maynard (32). Dit weten we over hem.

Maynard werd woensdagavond op de Langbroekdreef in zijn auto onder vuur genomen. Dat gebeurde volgens ooggetuigen door twee mannen op een motorscooter. Maynard probeerde te ontkomen door uit te wijken naar een brandweerkazerne, waar zijn auto tegen de gevel tot stilstand kwam. Reanimatie van het slachtoffer haalde niets meer uit.

In een Burgernetmelding werd opgeroepen om uit te kijken naar een zwarte motorscooter, met daarop twee in het donker geklede mensen. Van de verdachten ontbreekt nog altijd elk spoor.

Loopbaan begonnen bij FC Volendam

Maynard werd op geboren op 29 mei 1987 in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Hij begon zijn profloopbaan bij FC Volendam. In 2010 tekende Maynard voor twee seizoenen bij het Portugese SC Olhanense. Na slechts één seizoen vertrok hij naar het Hongaarse Kecskemeti MT, waar zijn contract vroegtijdig werd ontbonden. Maynard speelde daarna nog bij FC Emmen en Antwerp FC. Zijn voorlaatste seizoen speelde Maynard voor Quick Boys. Nu kwam hij uit voor Alphense Boys.

De liquidatie van de voetballer gebeurde op dezelfde dag als de moord op advocaat Derk Wiersum. Die werd woensdagochtend bij zijn huis in Buitenveldert geliquideerd. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces tegen meervoudig moordverdachte en topcrimineel Ridouan Taghi. Volgens de politie staan de twee moorden vooralsnog los van elkaar.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Voetbalclub Alphense Boys reageert geschokt op de dood van de voetballer. ‘Afgelopen nacht bereikte ons het verschrikkelijke bericht van het overlijden van Kelvin Maynard. Ons diepste medeleven gaat uit naar de vrouw en kinderen van Kelvin, zijn familie en vrienden,’ schrijft de club op de website. Donderdagavond is er een besloten bijeenkomst met de spelersgroep en de staf. De uitwedstrijd tegen Hollandia die voor zaterdagavond gepland stond, gaat niet door.

Lees ook dit commentaar van René van Rijckevorsel: Overheid moet drugsgebruikers wijzen op ravage die zij aanrichten

Volgens Gerard Haverkamp, de secretaris van de club uit Alphen aan den Rijn was Maynard een ‘uitstekende voetballer’. ‘In de groep was hij de rust zelve,’ zegt hij donderdag tegen RTL Nieuws. Buiten het veld stond Maynard volgens de secretaris bekend als een vriendelijke man en goede vader. ‘Hij praatte ook veel en graag over zijn twee kinderen. Die stonden bij de wedstrijden en trainingen langs de kant om hun vader te zien voetballen.’

Bij zijn oude club Quick Boys kwam het nieuws over zijn overlijden als een schok. Ook daar kenden ze Maynard als een ‘heel rustige, bescheiden jongen’. ‘Absoluut geen type voor haantjesgedrag.’ ‘Hij verzaakte nooit, ook op trainingen gaf hij alles. Op het veld en in gesprekken bleef hij altijd rustig, liet zich niet gek maken. Hij was een echte winnaar,’ zegt bestuurslid Gert Pluimgraaf.

Rutte: geweld regeert niet

Premier Rutte reageerde donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen op de liquidaties. ‘Het woord regeert, niet het geweld. Wij zijn het gezag, dat is onveranderd.’ Dat rechters, advocaten en officieren van justitie veilig hun werk moeten kunnen doen is ‘niet onderhandelbaar’, onderstreepte Rutte. De premier wil zich ‘met volle kracht inzetten voor de rechtstaat’.

Cover Elsevier Weekblad 03Wat zijn de verklaringen voor de explosieve toename van drugscriminaliteit?

Lees hier de volledige analyse van misdaadredacteur Gerlof Leistra >

Rutte maakte nog eens duidelijk dat hij geschokt is door de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. Hij uitte zijn medeleven met de nabestaanden. PVV-leider Geert Wilders onderbrak Rutte en wees hem op het ‘Marokkanenprobleem’ in Nederland. Hardop vroeg hij of het kabinet de criminaliteit nog wel aan kan.

Wilders: er is een Marokkaans gif in de Nederlandse samenleving

Rutte erkende dat er moet worden opgetreden tegen de criminaliteit, maar de premier is het niet eens met de woorden van Wilders. ‘Er is een probleem met de mocro-maffia in Nederland, maar we hebben geen Marokkanenprobleem.’

Met dat antwoord nam de PVV-leider geen genoegen. ‘Zegt u niet dat er geen Marokkanenprobleem is. Er is een Marokkaans gif in de Nederlandse samenleving. (…) Iedereen op straat heeft elke dag last van de Marokkanen. En deze maffia in Amsterdam komt niet uit Noorwegen, maar uit Marokko. Dus ontkent u niet dat wij een Marokkanenprobleem hebben.’

Bekijk hier dat moment terug:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Niet alleen de PVV, maar ook veel andere fracties uitten hun zorgen over de toenemende georganiseerde criminaliteit. Rutte ging niet in op verzoeken om extra geld beschikbaar te stellen voor politie en justitie. ‘Je lost dit probleem niet op met een extra pot geld.’

Rutte wees er ook op dat burgers een rol spelen bij de aanpak van de drugscriminaliteit. Volgens hem begint het probleem al bij mensen die een pilletje slikken of een jointje roken op een feestje. De premier stelt dat alle mensen die wel eens een pilletje gebruiken ‘onderdeel van de keten zijn’.

Ondanks de moord op Wiersum wil minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus doorgaan met kroongetuigen. ‘Kroongetuigen zijn belangrijk. We willen criminele lieden blijven raken,’ zei de minister donderdag.