‘Duidelijk dat D66 een yuppenpartij is die losstaat van de realiteit’

10 september 2019Leestijd: 3 minuten
Groep varkens ligt in het hooi in stal van boerderij. ANP

D66 wil het aantal kippen en varkens bij Nederlandse boeren met de helft terugbrengen. De regeringspartij wil zo de stikstofuitstoot terugdringen en ruimte maken voor woningbouw. In het plan mogen boeren 50 miljoen minder kippen houden en 6 miljoen minder varkens. Is dit een hetze tegen de veehouder?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Peter Smolders

De stelling is juist, als je alleen de boeren als oplossing ziet van dit probleem. Het zou niet fair zijn, ook andere partijen zorgen voor stikstofoxide-uitstoot. Het is geen probleem om een fonds te vormen, om boeren die vrijwillig willen stoppen, financieel te ondersteunen bij deze keuze. Van een verplichting kan geen sprake zijn. Boeren worden al jaren geconfronteerd met milieumaatregelen en hebben daarvoor al stevig moeten investeren. De compensatie die door D66 wordt genoemd, zal waarschijnlijk een doekje voor het bloeden zijn.

J. Mulder

Het wordt meer en meer duidelijk dat D66 een yuppenpartij is die losstaat van de realiteit. Eerst mevrouw Drammer Dijkstra en nu weer dit plan. D66 doet er alles aan om maar in de schijnwerpers te komen van de media. Ik krijg de indruk dat binnen het partijkader prijzen worden uitgeloofd voor dat Kamerlid dat in de media de meeste aandacht krijgt.

Laat D66 het werkelijke probleem van Nederland aanpakken, te weten de overbevolking door de immigratie.

Ermin de Winkel

Misschien is het een goed idee om de bevolking van Nederland te halveren.

Tenslotte zijn alle (milieu)problemen terug te voeren op overbevolking, of het nu lokaal, binnen Nederland is, of wereldwijd.

Volgens de National Geographic Society en andere bronnen stevenen we af op een tekort aan voedingsmiddelen wereldwijd. Gezien de mate waarin de wereldbevolking stijgt is dat zeer logisch. En dan wil een politieke partij in Nederland de voedselproductie verminderen? Echt logisch.

Ten derde, ik zie de mensen nog niet zo snel overstappen op een volledig plantaardig dieet. Hoewel dit inderdaad zou helpen, is dat alleen maar uitstel van executie. Als de wereldbevolking in zijn geheel zou overstappen op vegetarisch zou na verloop van tijd ook hier de rek eruit zijn.

Ten vierde, om zowel de natuur als de voedselproductie te sparen kunnen we het beste overstappen op intensieve veeteelt. Wat D66 wil, kringlooplandbouw, vreet ruimte. Bovendien zijn de boeren in staat, dat doen ze gedeeltelijk nu al, de uitstoot via wasinstallaties af te vangen. Maar dan moeten de beesten wel op stal staan.

Met andere woorden, D66 is ondoordacht en electoraal bezig.

Jan Bosma

De veehouderij in Nederland exporteert veel en is redelijk tot goed geregeld. D66 wil doorgaans alles doorberekenen aan de koper, maar in dit geval moet de veestapel maar inkrimpen. In plaats daarvan de stikstofheffing misschien doorbereken aan het land van afname. Inkrimpen hier, betekent groei ergens anders. Kortom betekent dit je eigen markt de nek omdraaien voor een stikstofbesparing wereldwijd van niets (of zelfs stijging). Wederom visieloos dit voorstel!

Arnold Hogemann

Ben niet helemaal op de hoogte omtrent dat hele stikstof gedoe, is dat Europees geregeld of is dit weer zo’n beste jongetje van de klas actie? Nou dan halveer je toch lekker die veestapel, gaan de Duitsers belgen of fransen wel met die handel in de weer!! Ik krijg mijn stukje vlees evengoed wel als ik dat wil.  Kunnen die boeren misschien wel emigreren en halen we wat kansrijke afrikanen terug voor de overspannen arbeidsmarkt kunnen zij mooi aan de slag in de bouw! Misschien heb ik dan ook kans om verder te gaan met mijn eigen leven doordat mijn kinderen dan hun het ouderlijk huis kunnen verlaten, 30 en 26 jaar oud, kans op een huis nihil!

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.