Lang niet iedereen lacht om ‘lollige’ politietweets

19 augustus 2019Leestijd: 5 minuten
Politieagent verstuurt bericht op smartphone. Foto: ANP.

De politie Oost-Nederland heeft zich afgelopen weekeinde niet populair gemaakt met een komisch bedoelde tweet over de aanhouding van een beroemde snelheidsovertreder. De laatste maanden komt het veelvuldig voor dat dienders hun volgers, behalve ze te informeren over de sterke arm der wet, aan het lachen willen maken. Ludieke politieberichten op sociale media worden lang niet altijd gewaardeerd.

Politie Oost-Nederland zet voetballer uit Eredivisie ‘op scherp’

‘Vanavond op de A28 bij Zwolle een speler uit de Eredivisie staande gehouden in verband met 40+ snelheidsovertreding,’ twitterde het account Politie Team Verkeer Oost-Nederland zaterdag. ‘Ondanks dat het voetbalseizoenen net begonnen is staat hij nu al op scherp.’ Grappig bedoeld, maar uit de reacties blijkt dat velen het bericht van de politie niet kunnen waarderen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hoewel sommigen het bericht goedkeurend liken of retweeten, regent het op Twitter vooral kritiek op het bericht. ‘Gaan we nu voortaan de beroepsgroep vermelden bij dit soort berichten? Relevantie is nul komma nul,‘ schrijft bijvoorbeeld Gerben Koopman. ‘Het gaat om de woordspeling,’ antwoordt de politie, doelend op de term ‘op scherp’, die ook wordt gebruikt wanneer een voetballer voor het volgende duel geschorst is als hij een gele kaart krijgt.

Veel critici vinden het een schending van de privacy dat de politie expliciet meldt dat het gaat om een voetballer uit de Eredivisie, en vragen zich af waarom die het nodig vindt om het beroep van de overtreder te vermelden. Strafrechtadvocaat Willem van Vliet beantwoordt de woordspeling van de politie met een minstens zo spitsvondige grap waarmee hij ook een sneer uitdeelt aan de club die na drie speelronden laatste staat in de vaderlandse voetbalcompetitie: ‘De politie op Twitter is soms even ongelukkig als PEC Zwolle voor het doel. Gênant.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Politie Rotterdam-Oost: laat je schoonmoeder achter in auto

Afgelopen zomer kreeg de politie in Rotterdam-Oost de lachers op de hand met een waarschuwingsbericht aan automobilisten. ‘Denk er ook vandaag a.u.b. weer aan om geen kinderen of dieren voor “eventjes” achter te laten in een snikhete auto,’ werden volgers geattendeerd op gevaarlijke situaties bij hooglopende temperaturen in de auto. ‘Je schoonmoeder is overigens best prima,’ vervolgde de politie met een knipoog.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een groot deel van de volgers kon het grapje gezien de hoeveelheid likes (ruim 1.400) en lachende reacties wel waarderen, maar tegelijkertijd barstte een storm van kritiek los. ‘Ik vind deze opmerking echt niet kunnen (…) en zie er de humor ook totaal niet van in,’ vond voormalig VVD-statenlid Wim Hut. Ook het Amsterdamse raadslid Sylvana Simons van de partij BIJ1 had op haar Facebook-pagina weinig goede woorden over voor de tweet. ‘Je verwacht het niet hè, van een organisatie die er alles aan doet om seksisme, racisme en andere uitsluitings- en discriminatievormen intern tegen te gaan,’ suggererend dat het bericht in een patroon van vrouwonvriendelijkheid bij de politie past.

Zelf reageerde de politie Rotterdam-Oost enigszins verbaasd op de ophef, en voegde er en passant nog een woordgrap aan toe: ‘Twitter is toch duidelijk een ander publiek dan Facebook, of gewoon meer schoonmoeders met een na vandaag wat aangebrande reactie,’ verwijzend naar de reacties op Facebook, waar hetzelfde bericht vrijwel uitsluitend positief werd ontvangen. ‘Vaak zijn we uiterst serieus en professioneel. Soms met een grapje met een knipoog om ons bericht een boost te geven.’

Politie vraagt ‘boefjes’ in straattaal om zich koest te houden

Sowieso laten de beheerders van de sociale media-accounts van de politie zich deze zomer graag inspireren door de hitte, zo blijkt ook uit een Facebook-post van de politie Almere Stad-Haven, een maand geleden. ‘Yo boefjes,’ richt het account zich tot potentiële wetsovertreders. ‘Het wordt echt veel te heet deze week. Zullen we afspreken dat we geen criminele activiteiten plannen tot het weekend ofzo?’ Omdat werken vanwege de hitte ‘zeer taai’ is, stelt de politie volgers voor om thuis te blijven, de airco aan te zetten en televisieseries als Stranger Things of La Casa de Papel te kijken. ‘Bedankt, de popo. PS: no spoiler alert. Wij hebben nog niet alle afleveringen gezien.’

Yo boefjes,Het wordt echt veel te heet deze week. Zullen we afspreken dat we geen criminele activiteiten plannen tot…

Posted by Politie Almere Stad-Haven on Monday, July 22, 2019

Het bericht dat op Facebook vrijwel uitsluitend positieve reacties krijgt, is de plaatselijke PVV in het verkeerde keelgat geschoten. De partij stelt het college van burgemeester en wethouders raadsvragen; raadslid Julien van der Kolk vindt dat de vraag aan criminelen om hun criminele activiteiten ‘even uit te stellen’ het gezag van de politie aantast. Volgens hem kan de politie termen als ‘de popo’ (straattaal voor politie) beter achterwege laten.

Politie Groningen beboet vrouw die op fiets appte na soa-test

De meest controversiële politietweet stamt van 1 juli, toen de politie in Groningen liet weten dat een vrouw was beboet omdat ze haar mobiele telefoon gebruikte terwijl ze op de fiets zat, wat sinds die dag is verboden. ‘De eerste fietser bekeurd voor het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het fietsen.’ Tot zover het feitelijke deel van het bericht.

Daarna volgde een mededeling die weinig met de aanhouding van doen had. Klaarblijkelijk was de vrouw in kwestie even daarvoor positief getest op een seksueel overdraagbare aandoening (soa), en de politie vond het nodig om dat via Twitter aan zijn volgers te laten weten. Die reageerden massaal en vol verontwaardiging op die mededeling, die veelvuldig met kwalificaties als ‘schandelijk’ en ‘belachelijk’ werd aangeduid. ‘Dit is echt de meest bizarre politietweet ooit.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kort na het verschijnen van de tweet besefte de politie dat de opmerking over de soa nogal misplaatst was. Daarom werd het bericht direct verwijderd: ‘Uiteraard hadden we deze tweet niet mogen plaatsen. We gaan direct ons excuus maken naar de betrokken fietser.’ Onder het bericht deelden volgers massaal screenshots van de verwijderde tweet.

Meer over de politie op sociale media: ‘Verstandig dat politie aandacht besteedt aan ramadan’

Even leek het erop dat de verantwoordelijke voor de tweet direct was ontslagen, getuige een vacature voor de afdeling Communicatie die de Groningse politie een dag later via Twitter verspreidde. Uit navraag van De Telegraaf bleek echter dat het bericht niet was geplaatst door een medewerker van de communicatieafdeling, maar door een politieagent. De vacature stond, ondanks de opvallende timing, los van de geruchtmakende tweet. Wel heeft de agent een gesprek gehad met zijn leidinggevende. ‘Hij ziet zelf ook in dat de opmerking misplaatst was. Nog dezelfde middag heeft hij bij de vrouw zijn excuses gemaakt.’