‘Verstandig dat politie aandacht besteedt aan ramadan’

03 juni 2019Leestijd: 2 minuten
Iftar-maaltijd bij Las Palmas in Rotterdam. Foto: ANP.

De politie heeft de afgelopen maand in tal van gemeenten deelgenomen aan de iftar, de dagelijkse maaltijd van moslims na zonsondergang om het vasten te verbreken. Ook op sociale media deelden diverse accounts van de politie berichten over de ramadan, die vanavond wordt afgesloten.

Afgelopen weekeinde plaatste het account Kombijdepolitie, bedoeld voor het werven van nieuwe agenten, onderstaande tweet over een agent genaamd Khallil. ‘De rust die de #ramadan brengt, neemt hij mee in zijn werk. “Zo blijf ik energiek en scherp.”‘ schrijft de politie, die zijn volgers de vraag stelt hoe ‘vasten en werken goed te combineren is’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In plaats van reacties van deelnemers aan de ramadan die vertellen hoe zij het vasten en werken combineren, zijn onder de tweet vooral veel verontwaardigde reacties geplaatst. Er is vooral veel kritiek over de neutraliteit van de politie; die moet zich volgens critici verre houden van religieuze rituelen vanwege de scheiding tussen kerk en staat. Anderen vinden het onverantwoord om als agent te werken op een lege maag, waardoor een agent niet ‘energiek en scherp’, maar juist ongeconcentreerd zou raken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Politie: ‘Verbinding maken heeft altijd effect’

Vorige week reageerde de politie op een vraag naar aanleiding van de rellen in Eindhoven, waar honderden overwegend islamitische jongeren hun ongenoegen uitten over een demonstratie van anti-islamorganisatie Pegida. ‘Verbinding maken heeft altijd effect,’ reageerde de politie, die stelt dat ‘verbinding’ op ‘heel veel verschillende manieren richting heel veel verschillende groepen’ wordt gemaakt. ‘Een keer samen de maaltijd nuttigen tijdens ramadan is één van die manieren.’

De deelname van agenten in uniform aan de zogenoemde iftar-maaltijden is al jaren omstreden (zie kader). Toch gebeurde dat ook dit jaar weer veelvuldig, meestal op uitnodiging van een moskee of buurtcentrum. Ook organiseert de politie soms zelf een iftar, zoals in Schiedam.

Wat vindt u? Moet de politie zich neutraal opstellen en zich dus niet inlaten met welke religieuze viering dan ook? Of is deze ‘verbinding’ juist verstandig, omdat agenten zo islamitische gemeenschappen beter leren kennen? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.