Lefgozertje Rob Jetten is tikkeltje technocratisch

09 oktober 2018Leestijd: 4 minuten
Pechtold (links) en zijn opvolger Jetten. Foto: ANP.

De nieuwe fractieleider van D66 kreeg meteen een bizarre vraag: ‘Bent u niet te jong?’ Nou nee, dat leek hem niet. Rob Jetten ziet er uit als een stagiair, maar is 31 jaar en dat is nauwelijks jonger dan Jesse Klaver (32), de jongeman die vorig jaar GroenLinks aan een eclatante verkiezingsoverwinning hielp.

Jetten en Klaver kennen elkaar overigens al tien jaar, toen ze allebei als Brabantse jongens voorzitter werden van de jongerenafdeling van hun partij. Jetten uit Veghel bij de Jonge Democraten en Klaver uit Roosendaal bij Dwars.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Pechtold stelde zich tegen Wilders op als redder burgerlijke beschaving

D66 heeft na Alexander Pechtold een jonge hond als fractieleider nodig. Pechtold verpakte scherpe aanvallen in een fluwelen handschoen. In de confrontaties met Geert Wilders (PVV) stelde hij zich op als de redder van de burgerlijke beschaving. Ineens werkte dat niet meer, ook doordat Pechtold met zijn privébesognes in opspraak kwam.

Pechtold relativeerde zichzelf en toonde zelfspot. Wilders rekende daar keihard mee af. Illustratief was de confrontatie op Twitter tijdens de warme zomermaanden. Wilders plaatste een foto van islamitische vrouwen in lange gewaden aan zee als bewijs van de islamisering. ‘Strand Scheveningen,’ was Wilders’ commentaar. Pechtold reageerde losjes: ‘Hé Geert, is de waterstofperoxide in je ogen gekomen? Ik zie vanuit mijn “penthouse” toch echt veel meer blote borsten dan boerkini’s.’ Wilders had Pechtold waar-ie hem hebben wilde: ‘Ja, dat je veel blote borsten ziet in dat penthouse van je, dat weet inmiddels heel Nederland wel.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tijdens de Algemene Beschouwingen drie weken later, ging Pechtold op een vergelijkbare manier onderuit. Was hij ineens niet meer scherp? Zijn uiterste houdbaarheidsdatum op het Binnenhof naderde.

Nieuwe garde brutale en zelfverzekerde Kamerleden: ‘de gasjes van D66’

Een nieuwe garde D66-Kamerleden profileerde zich vanaf dit voorjaar nadrukkelijk als nieuwe harde jongens. Elsevier Weekblad publiceerde begin september een groepsportret van Kees Verhoeven, Sjoerd Sjoerdsma, Steven van Weyenberg, Jan Paternotte en Rob Jetten. In de wandelgangen werden ze ‘de gasjes van D66’ genoemd. De nieuwe harde jongens die van zich afbijten.

Lees dit stuk uit het weekblad over de ‘jonge gasjes’

Brutaal en zelfverzekerd: Dit zijn de ‘harde jongens’ van D66

D66 was niet gelukkig met het artikel. Was dit wel terecht? Zeker Rob Jetten was toch een verbinder?! Hij had zo vaardig met andere fracties een Klimaatwet bij elkaar geknutseld, dat je hem toch geen confronterende politieke stijl kon verwijten? En waarom zo’n macho-verhaal? Weliswaar werden ook vrouwen genoemd in het artikel, maar ze kwamen er bekaaid vanaf.

Kennelijk hing de leiderschapswissel in de lucht. Fractieleden waren bezig positie te kiezen. Bij D66 is er nooit een gebrek aan persoonlijke ambitie, maar – anders dan bijvoorbeeld PvdA’ers  – zijn ze wel zo slim om elkaar in de race naar de top niet compleet af te maken. De jongste van de gasjes, Rob Jetten, werd dinsdagmorgen unaniem tot fractieleider gekozen.

Groot enthousiasme over grote klimaatplannen van Jetten

Jetten beleefde zijn vuurdoop door in de Kamer het schrappen van het raadgevend referendum te moeten verdedigen. Hij is woordvoerder klimaatbeleid, dus de linkse media reageerden meteen razend enthousiast. Je moet de realisering van het Klimaatakkoord en het Parijs-akkoord aan jonge mensen overlaten, want zij zitten straks met de gevolgen als de zeespiegel stijgt! Het is een absurde logica, want met deze redenering kun je ook alle 40-plussers het democratisch stemrecht ontnemen.

Voordat Jetten in de Kamer kwam, was hij gemeenteraadslid in Nijmegen en manager bij ProRail. Hij coördineerde de bouwwerkzaamheden van de spoorwegen in Oost-Nederland. Eerder studeerde hij bestuurskunde. Vanwege die achtergrond moet je hem niet zien als bevlogen missionaris, maar als bouwkapelaan. Jetten is een tikkeltje technocratisch.

Voor het in stand houden van dit kabinet lijkt dat niet slecht. Jetten speelt weliswaar lefgozertje, maar snapt dat het uiteindelijk aankomt op de gemeenschappelijk gedragen inhoud van het beleid. Rutte & Co zullen hem een eerste overwinninkje gunnen.

Krijgt Wilders vat op Jetten nu hij geliefde mikpunt Pechtold kwijt is?

En de oppositie? Krijgt Wilders vat op hem? De PVV-leider zal de pest in hebben, want hij is – ‘Adieu Alexander’ – zijn meest geliefde mikpunt kwijt. Op Klaver kan Wilders zijn pijlen minder goed richten, want die buigt altijd mee in een rechtse redenering om dan vanuit de omsingeling terug te meppen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Jetten zal ook wel een nieuwe verbale tactiek in petto hebben. Maar voorlopig is hij de keurige nieuweling op het Binnenhof. Als je zo iemand meteen snoeihard te lijf gaat, bereik je juist dat miljoenen kiezers met hem gaan sympathiseren. Gasje Jetten krijgt eerst even de tijd om zelf voor de dag te komen.