Premium Lock Pechtold denkt als ayatollah: Wilders als kleine, Baudet als grote satan

21 maart 2018Leestijd: 4 minuten
Geert Wilders (en Alexander Pechtold) - Foto: ANP

Het waren heftige weken. De lokale verkiezingsstrijd leek op een echte landelijke politieke strijd. De politieke taal is verhard. D66 begon de campagne met antiracisme. Daarmee was de toon gezet.

De partij van Thierry Baudet moest het ontgelden. Forum voor Democratie (FvD) werd als een racistische partij neergezet. Aanleiding waren de uitspraken van nummer 2 van FvD op de Amsterdamse kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

D66-minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren kwalificeerde Baudet als een grotere bedreiging  voor de democratie dan Geert Wilders. Zo begon de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Dit is de lijn die in de komende maanden en jaren de politieke debatten zal domineren: u bent een racist, nee, ik ben geen racist.

Yernaz Ramautarsing, de nummer twee van de Amsterdamse FvD, sneuvelde nadat de Volkskrant met nieuwe onthullingen was gekomen over zijn vermeende discriminerende uitspraken. Dat was kennelijk nog niet genoeg voor D66-leider Alexander Pechtold. In een interview met WNL op Zondag zei Pechtold: ‘Bij Geert Wilders waren we te laat, bij Thierry Baudet moeten we op tijd zijn. (…) Wilders pakt altijd de islam aan. Hij spreekt van islamisering. Maar geloof is nog iets waarvoor je kunt kiezen. Je geaardheid of je ras, daarvoor kun je niet kiezen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw