Zo reageert Pakistan op afblazen cartoonwedstrijd

31 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
Geert Wilders. Foto:ANP

Pakistaanse politici hebben met grote vreugde gereageerd op het afblazen van de cartoonwedstrijd van PVV-leider Geert Wilders. Minister Fawad Chaudhry van Informatie sprak over een ‘grote overwinning’ voor zijn regering en het Pakistaanse volk.

Ook de islamitische TLP-partij kraaide victorie. ‘Dit is onze overwinning. Dit is een grote dag voor de hele islamitische wereld,’ zei een hoge partijfunctionaris. TLP organiseerde uit onvrede over de actie van Wilders een protestmars naar hoofdstad Islamabad. Daaraan deden duizenden moslims mee.

Minister Shah Mahmood Qureshi van Buitenlandse Zaken sprak volgens televisiezender Geo TV over ‘een grote morele overwinning’ voor de wereldwijde islamitische gemeenschap.

Wat vindt u? Had Wilders niet moeten zwichten? Praat mee met de Stelling van de dag.

Wilders besloot gisteren de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed in een afgesloten deel van de Tweede Kamer niet door te laten gaan. Volgens de PVV-leider lopen de dreigementen over de wedstrijd ‘de spuigaten uit’.

Lees ook deze pakkende column van Afshin Ellian: Doorbreek het dodelijke zwijgen over de bedreigde islamcriticiAfshin Ellian

Gevaar voor anderen

‘Om het risico op slachtoffers van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan,’ liet de PVV-leider weten. ‘Veiligheid van mensen gaat voor alles.’ De wedstrijd zou in november worden gehouden.

‘Maar het gaat niet alleen om mij. Inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims die niet alleen mij maar heel Nederland als doelwit zien, en meer van de dood en terreur houden dan van het leven.’

De PVV-leider wil naar eigen zeggen niet dat de wedstrijd wordt gebruikt als ‘excuus voor islamitisch geweld’ of dat er onschuldige slachtoffers vallen. Hij heeft zijn punt over het ‘gewelddadige en intolerante karakter’ van de islam opnieuw aangetoond. Lees de volledige verklaring hier.

Kabinet nam steeds afstand

Deze week werd een 26-jarige man in Den Haag opgepakt die een aanslag wilde plegen op Wilders vanwege de wedstrijd.

Het kabinet heeft steeds duidelijk gemaakt dat het niets te maken heeft met de cartoonwedstrijd. Premier Mark Rutte (VVD) zei eerder er niet enthousiast over te zijn. ‘Feit is dat ik het niet zou doen, zo’n wedstrijd. Maar hij mag het doen,’ zei Rutte vorige week. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) gaf aan dat hij andere landen duidelijk ging maken dat de Nederlandse regering niet betrokken is bij de cartoonwedstrijd.

Geen handelsmissie naar Pakistan

Donderdag werd bekend dat een geplande handelsmissie in november naar Pakistan is uitgesteld. Vanwege de ophef die over de spotprentwedstrijd is ontstaan, wordt het bezoek niet veilig geacht, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zou geen kabinetslid meegaan met de missie.

In Pakistan waren de protesten tegen de wedstrijd de afgelopen dagen het hevigst. Volgens plaatselijke media waren gisteren opnieuw duizenden mensen op de been. Pakistan riep eerder al de Nederlandse ambassadeur op het matje over de kwestie. De wedstrijd van de PVV zou een ‘moedwillige en kwaadaardige poging zijn om de islam in een kwaad daglicht te stellen’.

Taliban riepen op tot aanvallen

De Taliban riepen gisteren Afghaanse militairen op Nederlandse militairen die in Afghanistan actief zijn, aan te vallen, in reactie op de cartoonwedstrijd. De oproep kwam donderdag kort voordat Wilders de wedstrijd afblies.

In een verklaring noemde de belangrijkste woordvoerder van de Taliban de wedstrijd een ‘godslasterlijke en vijandige actie’ van Nederland tegen alle moslims. Afghaanse veiligheidstroepen die ‘echt menen dat zij moslims zijn of zich verbonden voelen met de islam moeten hun wapens richten op Nederlandse troepen,’ aldus de verklaring.

Er zijn ongeveer honderd Nederlandse militairen in actie in Afghanistan. Zij trainen en adviseren Afghaanse militairen als onderdeel van een NAVO-missie.

Lees ook: Iran-kritische cartoons ‘te controversieel’ voor Europees Parlement