Woedende reacties na steunbetuiging imam aan Wilders

30 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
De Amsterdamse imam Yassin Elforkani - ANP

De Amsterdamse imam Yassin Elforkani heeft een storm van kritiek over zich heen gekregen omdat hij Nederlandse moslims heeft opgeroepen om Geert Wilders te beschermen. De PVV-leider wordt ernstig bedreigd vanwege de Mohammed-cartoonwedstrijd die hij in november wil organiseren in de Tweede Kamer.

Dinsdag werd in Den Haag een 26-jarige Pakistaan aangehouden, omdat hij in een video op Facebook had gezegd Geert Wilders te gaan vermoorden.

Dat gaat Elforkani veel te ver. ‘Ik vind het schrikbarend dat hij bedreigd wordt,’ vertelde de imam uit Slotervaart woensdag aan AT5. ‘De vrijheid van meningsuiting is heel belangrijk voor moslims. We mogen dit niet goedkeuren, ook niet als Nederlandse samenleving.’ De profeet Mohammed is heilig in de islam, maar dat gaat niet boven alles, volgens de imam. ‘Een ziel, de vrijheid van Wilders is belangrijker dan een beledigende cartoon. Als blijkt dat hij (Wilders red.) straks echt extra bescherming nodig heeft, dan moeten we hem dat bieden.’

Lees ook deze pakkende column van Afshin Ellian: Doorbreek het dodelijke zwijgen over de bedreigde islamcriticiAfshin Ellian

‘Ik hoop dat je hart het snel begeeft’

Dat kwam Elforkani op woedende reacties op Twitter te staan. ‘Dit is niet de eerste keer, dat je Wilders verdedigt. Jij bent voor mij en vele andere moslims niks meer, dan een door de overheid gesubsidieerde krokettenimam. Ik hoop dat je hart (net als die van Wilders) ’t snel begeeft, zodat je naast je vriendje Wilders eeuwig zal branden in de hel,’ is een van de reacties.

‘Hahahaha straks ga je ook nog preken dat wij moslims uit solidariteit het christendom moet aannemen ga lekker in Parijs wonen en voor Charlie Hebdo werken!’ schrijft een ander. Nog een: ‘Ik begin steeds beter te begrijpen waarom de vijanden van Allaah u zo veel mogen. Ook begrijp ik het nu ook beter waarom u zoveel podium krijgt. Ik schaam me voor een moslim als u.’ Een vierde noemt Elforkani ‘een geldwolf die naar aandacht op zoek is’.

Oproep voor orgaandonatie

Elforkani kwam eerder deze maand ook in het nieuws toen hij moslims opriep orgaandonor te worden. ‘Moslims willen toch ook organen ontvangen als ze die nodig hebben? Mogen die organen dan alleen van moslims komen? En hoe kun je organen ontvangen als je niet wil doneren?’ zei de imam in Het Parool. Elforkani deed zijn uitspraken naar aanleiding van onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat meldde dat ruim 95 procent van de Marokkaanse-Nederlanders in Nederland geen organen wil doneren na zijn of haar dood.

In Pakistan bestaat ook grote woede over de cartoonwedstrijd, het land is al dagen het toneel van hevige protesten. Eerder deze maand riep het land de Nederlandse zaakgelastigde op het matje. De Pakistanen spreken van een ‘moedwillige en kwaadaardige poging om de islam in een kwaad daglicht te stellen’. Ook andere landen hebben aangegeven niet blij te zijn met de wedstrijd van Wilders. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) zal Pakistan en andere landen duidelijk maken dat de Nederlandse regering niet betrokken is bij de cartoonwedstrijd.