Buma: Blok hoeft niet op CDA te rekenen

14 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
Blok (links) en Buma in de Tweede Kamer. Foto: ANP

VVD-minister Stef Blok, die door zijn speech over de multiculturele samenleving in problemen verkeert, kan weinig steun verwachten van coalitiepartner CDA. In een interview met Elsevier Weekblad zegt CDA-leider Sybrand Buma deze week dat hij het ‘totaal anders’ ziet.

Buma hield vorig jaar de HJ Schoo-lezing en veroordeelde de islamisering van Nederland terwijl de oorspronkelijke bevolking haar identiteit verliest. Buma kreeg daarop een stortvloed van kritiek. ‘Populisme’, ‘monolithisch denken’ en ‘Trumpisme’ waren nog de mildste verwijten aan zijn adres. Hij was weerloos, want hij sprak tijdens een kort intermezzo in de kabinetsformatie, die daarna meteen verder ging. Buma moest direct weer ‘onderduiken’ en kon zich niet verdedigen tegen de kritiek.

In veel stadswijken zijn vreemdelingen in de meerderheid

In Elsevier Weekblad blikt Buma terug op zijn HJ Schoolezing 2017 en op wat hem daarna is overkomen. Hij neemt geen woord terug van zijn tekst: ‘Dit is zoals ik, Sybrand Buma, denk.’ In het interview verplaatst hij zich in ‘een bewoner van de Haagse Schilderswijk die als laatste in zijn straat Nederlands spreekt’ en toont begrip voor de afkeer van vreemdelingen: ‘Ik kan makkelijk zeggen: je mag niet racistisch zijn. Maar ik snap dat zo iemand vraagtekens plaatst bij zijn eigen buurt. We kunnen wel zeggen: we zijn gastvrij. Maar de onrust wordt te groot en op veel plaatsen in Nederland zijn de afgelopen jaren zoveel vreemdelingen gekomen dat zij in de meerderheid zijn, dus daar is de vraag: wie is er nou gastvrij voor wie?’

Lees het hele interview met Sybrand Buma: ‘Migratie is een gunst, niet een recht’

Foto: Mike Roelofs

VVD-minister Blok (Buitenlandse Zaken) had het in zijn geruchtmakende speech ook over de Schilderswijk, waar Nederlanders zich bedreigd voelen. Hij stelde dat ‘diep in de menselijke genen iets zit wat ons verhindert binding aan te gaan met onbekenden’. De PvdA wilde de Tweede Kamer terugroepen van reces. Uiteindelijk besloot het presidium van de Kamer tot een spoeddebat na de vakantie. Blok kan begin september een zwaar debat tegemoet zien.

Op de vraag of Blok en hij niet aan dezelfde kant staan, zegt de CDA-leider: ‘Ik zie het totaal anders: mensen zijn juist van nature sociale wezens. Onbekenden ontmoeten hoort daarbij, maar de afgelopen decennia is de komst van nieuwe gemeenschappen samengegaan met een extreme individualisering hier. (…) De verloren identiteit in de geglobaliseerde wereld is het werkelijke drama.’

Nieuwe kiezersrevolte, nu om elitaire klimaatmaatregelen

Buma voorspelt verder een nieuwe kiezersrevolte, zoals in 2002 onder aanvoering van Pim Fortuyn. Dit keer zullen ‘gewone Nederlanders’ zich echter niet keren tegen massa-immigratie en mislukte integratie, maar tegen elitaire maatregelen om het klimaat te redden.

Hij vindt dat de voorstellen van de zogenoemde ‘klimaattafels’ gericht zijn op vermogende burgers ‘die bij de aanschaf van een nieuwe auto zeggen: “Wat zullen we nou eens doen: een Tesla of een elektrische Porsche?”’ De voorstellen jagen de energierekening van gezinnen omhoog en gaan er volledig aan voorbij dat veel mensen met moeite de hypotheeklasten kunnen dragen, aldus Buma.