Misdaad

Zo wilde echtpaar onderzoek Ivana Smit dwarsbomen

14 augustus 2018Leestijd: 3 minuten

Het appartement in Kuala Lumpur waar de achttienjarige Ivana Smit van veertien hoog naar beneden viel, is kort daarna helemaal schoongemaakt. Dat hebben zowel de schoonmaakster als de huismeester van het complex verklaard.

Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na berichtgeving in het AD. Hij staat de nabestaanden van het omgekomen Nederlandse fotomodel bij.

De flat is schoongemaakt voordat de technische recherche onderzoek had gedaan, verklaarde de huismeester voor de Maleisische rechtbank. Daar loopt een procedure waarin moet worden vastgesteld of Smit het slachtoffer is van een misdrijf. Ze overleed op 7 december vorig jaar nadat ze na een stapavond in het gezelschap van een Amerikaans stel (Alexander en Luna Johnson) was meegegaan naar hun appartement en van het balkon veertien verdiepingen naar beneden viel. Wat zich in de woning heeft afgespeeld, is onduidelijk, maar buren hebben melding gemaakt van geschreeuw.

Fles cider is belangrijk bewijsstuk

Schoonmaakster Nur Maisara zegt dinsdag tegen de Nederlandse krant dat Luna Johnson haar vanuit het politiebureau had gevraagd het appartement schoon te maken en haar dochtertje op te halen. De vrouw deed dat en ruimde onder meer een gebroken ciderfles op.

Die fles is van groot belang in de zaak omdat de Nederlandse door het gebroken glas daarvan heen zou zijn gelopen. Haar voetsporen werden aangetroffen op het balkon. Maisara staat binnenkort in de getuigenbank om haar verhaal toe te lichten.

Advocaat Diekstra noemt het politie-onderzoek een aanfluiting. ‘Hoe kan het dat een schoonmaakster toegang kreeg tot het appartement, terwijl er nog sporenonderzoek moest worden gedaan?’

Dood omgeven door raadsels

De dood van het achttienjarige model is omgeven door raadsels. Aanvankelijk werd gedacht dat het meisje om het leven was gekomen door de duizelingwekkende val die ze had gemaakt. Maar al snel na haar dood bleek dat er meer aan de hand was. Zo zegt de vader van Ivana dat hij blauwe plekken zag in de hals van zijn dochter, alsof zij was gewurgd.

Bij hun eerste bezoek aan Maleisië besloten de familieleden van de vrouw ook een week eerder dan gepland het land te verlaten. Uit angst: een politieauto bij het hotel hield de gezinsleden continu in de gaten en ze werden onder druk gezet om niet meer met de pers te praten. De privédetective die door de familie was ingehuurd, sprak de vrees uit dat het rijke echtpaar de politie had omgekocht om de zaak in de doofpot te stoppen.

Alle feiten en cijfers op een rij: Bekijk hier het Elsevier Weekblad Moordoverzicht 2017

Hoofdwond van vóór de val

Patholoog Frank van de Goot constateerde bij zijn onderzoek van het lichaam in Nederland ook een aantal vreemde zaken. Zo heeft Smit een hoofdwond die ze opliep vóór de val en verwondingen op haar armen die erop duiden dat ze mogelijk tegen haar wil is vastgehouden. Volgens Van de Goot wijst het feit dat er nauwelijks bloed lag op de plaats waar Smit is neergekomen erop dat zij mogelijk al enige tijd dood was op het moment van de val.

De Johnsons hebben altijd gezegd dat zij niets hadden gemerkt van de val en al die tijd sliepen. Luna zou ’s ochtends zelfs gewoon hun dochtertje naar school hebben gebracht en daarna weer naar bed zijn gegaan. Het echtpaar maakte de hele dag ook nergens melding van, terwijl de spullen van Smit in hun appartement lagen en zijzelf spoorloos was verdwenen.

Dit stuk uit het weekblad mag u niet missen: Achter de schermen bij Forum voor Democratie

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.