Wat gebeurde er in de uren voor de dood van Ivana Smit (18)?

06 februari 2018Leestijd: 4 minuten
Een foto van de 18-jarige Ivana Smit - ANP

’s Avonds begaf ze zich nog onder de internationale jetset op een glamoureus feest in Kuala Lumpur. Een paar uur later lag ze naakt en levenloos op het balkon van een flat in een woontoren. Wat gebeurde er op de noodlottige ochtend van 7 december met aanstormend fotomodel Ivana Smit (18)?

Een ding staat vast: de raadselachtige dood van de jonge Nederlandse in de Maleisische hoofdstad is omgeven met raadsels. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er meer aan de hand is dan het ongeluk waarvoor de Maleisische politie het tragische voorval houdt.

Er lijkt geen vuiltje aan de lucht als Ivana ’s avonds een foto van zichzelf stuurt naar haar vriend Lukas Kramer. Ze staat er breed lachend op met Luna Almaz (in de dertig, exacte leeftijd onbekend, red.) uit Kazachstan, een vrouw met wie Ivana geregeld modellenwerk doet. Met Luna en haar man, de steenrijke Amerikaanse zakenman Alexander Johnson (45), is Ivana op een feest.

Naakt een levenloos op balkon

De drie gaan door tot in de vroege uurtjes en ’s ochtends gaat Ivana met het echtpaar – dat naar verluidt vaker wilde seks-escapades heeft met jonge, mooie vrouwen – mee naar huis. Wat zich vervolgens afspeelt in het appartement op de twintigste verdieping is een raadsel, maar buren horen hartverscheurend geschreeuw. Om tien uur ’s ochtends zou volgens Maleisisch onderzoek het noodlot hebben toegeslagen en maakte Ivana een duizelingwekkende val van het balkon.

Wat vreemd is: Alexander merkte hier naar eigen zeggen niets van en was al die tijd diep in slaap. Luna zou ’s ochtends hun vierjarig dochtertje zelfs gewoon naar school hebben gebracht en daarna weer naar bed zijn gegaan. Ook raar: het echtpaar maakte de hele dag nergens melding van, terwijl de spullen van Ivana in hun appartement lagen en zijzelf daar spoorloos was verdwenen.

Lees ook de resulaten van het schokkende onderzoek Drugsoorlog kost steeds meer levens in Nederland

Familie vertrouwt het niet en reist naar Maleisië

Pas om drie uur ’s middags wordt het naakte en levenloze lichaam van Ivana gevonden, op een balkon veertien verdiepingen lager. Een ongeluk, concluderen Maleisische onderzoekers opvallend snel, die sporen van drugs in Ivana’s bloed vinden. Maar de ouders en de broer van het model vertrouwen het niet en vertrekken direct naar Maleisië. Als Marcel Smit zijn overleden dochter ziet, schrikt hij zich wezenloos; Ivana heeft blauwe vlekken in haar hals, alsof ze is gewurgd. Op dat moment weet hij het zeker: het was geen ongeluk.

De zaak neemt een bizarre wending als Ivana’s familie ruim een week eerder dan gepland halsoverkop Maleisië verlaat. Uit angst, vertelt Marcel bij terugkomst aan De Telegraaf. Een politieauto bij het hotel hield de gezinsleden continu in de gaten en ze werden onder druk gezet om niet meer met de pers te praten. Ze voelden zich bedreigd en vliegen in allerijl naar huis.

Vreemde verwondingen bij autopsie

De familie klopt bij de Nederlandse overheid aan voor hulp, maar wijst erop dat het onderzoek in Maleisische handen is. Het wordt vader Marcel Smit teveel en hij stort in. Op 18 december wordt hij getroffen door een hartinfarct en wordt met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Na behandeling mag hij weer naar huis.

Ruim een week later is er eindelijk goed nieuws en geven de Maleisische autoriteiten Ivana’s lichaam vrij. Op 23 december arriveert het stoffelijk overschot in Nederland. Een week later is de herdenkingsdienst in Roermond.

Bij zijn eerste onderzoek op het lichaam stuit patholoog Frank van de Goot op een aantal vreemde zaken waar hij een naar gevoel bij krijgt. Zo heeft ze een hoofdwond die ze opliep vóór de val en verwondingen op haar armen die erop duiden dat ze mogelijk tegen haar wil is vastgehouden. Volgens Van de Goot wijst het feit dat er nauwelijks bloed lag op de plaats waar Ivana is neergekomen erop dat ze mogelijk al enige tijd dood was op het moment van de val.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies op de nieuwssite van Elsevier Weekblad, meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven >

Politie mogelijk omgekocht om de zaak in de doofpot te stoppen

De privédetective die de familie heeft ingehuurd zet ook vraagtekens bij de officiële lezing over de dood van Ivana. Hij vreest dat het rijke echtpaar de politie heeft omgekocht om de zaak in de doofpot te stoppen. Na de dood van het model was het duo binnen twee weken alweer op vrije voeten. Zij zijn niet langer verdachten in het onderzoek.

Het sectierapport is inmiddels in de afrondende fase. Naar aanleiding daarvan wordt besloten of er een Nederlands strafrechtelijk onderzoek komt.

‘Opa, ik word wereldberoemd,’ zei Ivana als klein meisje. Nu ze wereldwijd met glamourfoto’s in kranten en op websites staat, is dat werkelijkheid geworden, maar op een afschuwelijke manier die niemand kon voorzien. Onvermoeibaar strijdt de familie, op zoek naar antwoorden. ‘Wij willen gerechtigheid,’ zei Marcel Smit in dagblad AD.