Waarom ICT-project bij NVWA 60 miljoen duurder uitpakt

14 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) tijdens een debat over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) - ANP

Het vernieuwen van de ICT bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 60 miljoen euro meer kosten dan van tevoren was berekend. Ook gaat het project twee jaar langer duren dan gepland.

De Tweede Kamer is ernstig bezorgd over de overschrijding van de kosten. Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) spreekt van een ‘bizarre overschrijding’.

Bij PvdA’er William Moorlag leeft ‘grote zorg of de organisatie nog in control is’. Het CDA en de ChristenUnie vragen zich af of met het bedrag dat intussen voor de ICT-vernieuwing is gereserveerd ‘het einde wel in zicht is’. VVD’er Helma Lodders spreekt van een ‘ICT-debacle’ en van ‘hardnekkige problemen’.

Lees ook dit profiel van de minister:Carola Schouten: nauwgezet en streng als het moet

‘Er is veel te optimistisch geraamd’

Voor het vernieuwen van de ICT-dienst van de NVWA was aanvankelijk 36 miljoen uitgetrokken, maar komt inmiddels uit op een slordige 96 miljoen. Het project zou volgend jaar klaar zijn, maar het gaat zeker 22 maanden langer duren.

‘Er is veel te optimistisch geraamd,’ aldus minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie). Volgens de minister kan er door ‘organisatorische risico’s’ bij de NVWA zelfs 22 miljoen euro extra boven op de recent geraamde kosten komen. Dat komt doordat er geen werk is gemaakt van het versoberen van de arbeidsvoorwaarden bij de dienst. Zo wordt reistijd bij de NVWA nog als ‘werktijd’ gerekend. De onderhandelingen met de vakbond over een nieuwe cao zijn afgebroken. Schouten zegt dat ze ‘verbijsterd’ is over de cijfers.

De kostenstijging zit ‘m voornamelijk in het feit dat het project zo uitloopt. Hierdoor moet volgens RTLZ bestaande ICT langer in stand worden gehouden en zijn de ontwikkelaars langer aan het werk.

Het bureau dat toezicht houdt op ICT-projecten van de Rijksoverheid (BIT) gaat  uitzoeken of de ramingen van de overschrijding kloppen en hoe die omlaag kan worden gebracht, zegt de minister. Dat rapport volgt in het najaar. Ze wil er alles aan doen om de kosten omlaag te brengen. ‘Dat is mijn hoogste doel.’

Niet de eerste keer dat een ICT-project de mist in gaat

De NVWA is al jaren aan het hervormen en het aantal medewerkers is flink afgenomen. Lodders zei in een Kamerdebat over de NVWA dat het takenpakket van de organisatie te groot is. Zij wil dat ‘serieus’ wordt onderzocht of ‘simpele taken’ kunnen worden afgestoten naar de particuliere sector.

Volgens Laura Bromet (GroenLinks) en Frank Futselaar (SP) heeft de NVWA meer mensen nodig. Als Schouten de kostenoverschrijding voor ICT kan beperken, wil ze kijken of ze dat vrijgekomen geld in inspecties kan investeren, zei ze in de Tweede Kamer. Er vallen volgens haar door de financiële tegenvaller geen gaten in de taken van de NVWA.

Het is niet de eerste keer dat een ICT-project bij de overheid flink duurder uitpakt dan is begroot. In 2014 leidde het mislukken van projecten als de ov-chipkaart, alarmsysteem C2000 en het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) tot een parlementaire enquête onder leiding van toenmalig Kamerlid Ton Elias (VVD).