economie

‘Overheid verspilt miljarden euro’s aan mislukte ICT-projecten’

25 april 2014

Per jaar raakt de Nederlandse overheid 4 tot 5 miljard euro kwijt aan ICT-projecten die mislukken. Vooral bij grote technologieprojecten gaat het mis: van de grote projecten, met een budget van 7,5 miljoen euro of meer, slaagt 7 procent.

Dat zei Hans Mulder, die onderzoek doet naar ICT-projecten van de overheid, vrijdag voor de tijdelijke ICT-commissie van de Tweede Kamer.

Schatting

Van de grote projecten mislukt 36 procent zodanig dat het nieuwe systeem nooit in gebruik wordt genomen en 57 procent wordt betwist. Dat laatste betekent dat het project te duur uitpakt, te laat klaar is en anders wordt dan eerst de bedoeling was.

Mulder zegt dat het gaat om een ruwe schatting. Hij ziet wel verbetering, want tien jaar geleden ging de Rekenkamer uit van zo’n 6 miljard euro per jaar. Bovendien zet de overheid nu meer ICT-projecten op.

Technologie

Hoe komt het toch dat het steeds misgaat bij deze projecten? Mulder zegt dat als er een top-10 zou zijn van redenen waarom ICT-projecten falen, de eerste drie over mensen gaan en niet over technologie zelf.

De communicatie en het management lopen eerder mis als er meer partijen bij betrokken zijn, zegt Mulder. Verder zijn veel ICT-projecten van de overheid te groot. ‘De projecten zijn echt ingewikkeld en leveranciers onderschatten dat nogal eens.’

Strafdossiers

Mulder pleit voor meer kleine projecten, die makkelijker zijn te stoppen als het misgaat. Bij grote projecten is er vaak geen weg meer terug.

Vorig jaar werd bekend dat justitie miljoenen euro’s had verspild bij de ontwikkeling van een systeem dat papieren strafdossiers overbodig moet maken. De kosten vielen met 103 miljoen euro, vier keer hoger uit dan geraamd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.