Media

Met betaalmuur wil NPO kijker twee keer laten betalen

02 juni 2018

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil het gat in de begroting opvullen door de kijker twee keer te laten betalen. Voor de online streamingsdienst NPO Start Plus, moet de kijker een abonnement afsluiten om televisieseries terug te kijken. Steeds meer series zullen achter de betaalmuur verdwijnen.

Dat meldt De Telegraaf. Dit bovenop de belasting die de burger afdraagt voor de financiering van de NPO.

NPO heeft bezinning nodig, niet meer geld, schreef Carla Joosten eerder 

Het gat in de begroting van de NPO is ontstaan vanwege de dalende reclame-inkomsten. Minister Arie Slob (ChristenUnie) voor Onderwijs en Media liet eerder weten er niets voor te voelen om dat gat te dichten met overheidsgeld. Ook verliest de NPO veel kijkers aan online-streamingsdiensten als Netflix.

Extra inkomsten uit streamingsdienst NPO Plus Start

De Telegraaf heeft de hand gelegd op het Jaarplan Video 2019, waaruit blijkt dat de NPO zich ernstig zorgen maakt over bezuinigingen uit Den Haag. Om niet zelf te hoeven bezuinigen, wil de NPO inkomsten genereren uit de streamingsdienst NPO Plus Start. Kijkers die series, documentaires of programma’s terug willen kijken, moeten 2,95 euro per maand betalen.

De betaalmuur zal vooral worden opgeworpen voor series, en documentaires. De Publieke Omroep wil concurreren met Netflix, en hoopt de kijker langer aan zich te binden door het aantal series op de omroep te vergroten. Volgens een woordvoerder van de NPO ligt er nog niets vast, en worden er een aantal scenario’s besproken.

Volgens De Telegraaf  vindt de NPO programma’s als Nieuwsuur en Radar te ouderwets, en verwacht van deze nieuws- en actualiteitenshows dat ze zichzelf het komende jaar opnieuw zullen uitvinden. Eerder deze week werd bekend dat nieuwsprogramma EenVandaag mogelijk plaats moet maken voor een soapserie. EenVandaag komt terecht op NPO2, volgens de NPO komt het op het ‘vergrijsde’ tweede kanaal beter tot zijn recht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.