Fusie DENK en NIDA kan tweede partij Rotterdam opleveren

02 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Fractie van DENK. Foto:ANP

DENK wil een fusie afdwingen met de Rotterdamse partij NIDA. In een open brief aan de sympathisanten van NIDA, een partij die in Rotterdam twee zetels haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen, wordt de druk opgevoerd voor een fusie. Dat kan grote gevolgen hebben voor de Rotterdamse gemeenteraad.

‘Wij willen de leden van NIDA en de sympathisanten van NIDA dan ook vragen om aan hun bestuur en hun top van de partij duidelijk te maken dat een fusie met DENK ervoor zal zorgen dat we de krachten kunnen bundelen om een vuist te maken tegen onrecht waar geen enkele politieke partij in Rotterdam meer omheen kan,’ dat schrijven Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu, Selçuk Özturk en Farid Azarkan in de open brief, die vrijdagavond werd gepubliceerd op de site van de partij.

DENK en NIDA hebben respectievelijk vier en twee raadszetels. Een fusie zou hen direct de tweede partij van Rotterdam maken, na Leefbaar Rotterdam (met 11 zetels). Mogelijk zorgt dit er ook voor dat de nu muurvaste coalitieonderhandelingen een nieuwe richting ingaan. De timing is in elk geval opmerkelijk.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

Formatie in Rotterdam muurvast

Duisenberg en Rosenmöller hebben volgens lokale media een coalitie van Leefbaar, VVD, D66 en GroenLinks – 26 zetels – op het oog. Laatstgenoemde partij ligt echter dwars omdat die een linksere coalitie wil, en een college met zowel Leefbaar als de VVD als te rechts ziet. Ook de PvdA vindt dat. Dinsdagavond werd bekend dat D66 wel oren had naar de door de twee formateurs voorgestelde coalitie, maar nu GroenLinks dwarsligt, haakt ook D66 af.

De top van DENK hekelt de samenwerking van NIDA met de linkse partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de verkiezingen ging NIDA een alliantie aan met GroenLinks, PvdA en de SP. ‘Gedoemd te mislukken,’ concluderen de Kamerleden van DENK naderhand. ‘Uiteindelijk heeft heel Nederland kunnen zien hoe door landelijk ingrijpen aan de hand van een oude tweet de samenwerking om zeep werd geholpen.’

Sinds wanneer gaan links en islam samen? Vraagt Gertjan van Schoonhoven zich af

In februari sloot NIDA een verbond met de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP met als voornaamste doel om Leefbaar Rotterdam buiten het stadsbestuur te houden. Als de partijen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen samen de grootste worden, willen ze het initiatief nemen om een college te vormen, en sluiten ze Leefbaar expliciet uit. De links-islamitische samenwerking liep stuk vanwege een anti-Israël-tweet van NIDA uit 2014. In die tweet werd Israël vergeleken met terroristische organisatie Islamitische Staat.