Amsterdam

Femke Halsema is nieuwe burgemeester van Amsterdam

27 juni 2018Leestijd: 2 minuten

De Amsterdamse gemeenteraad heeft Femke Halsema voorgedragen als nieuwe burgemeester. Dat maakt de raad woensdagavond bekend.

Officieel moet de beslissing nog worden goedgekeurd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarna er een antecedentenonderzoek moet komen. Komt daar niets raars uit, dan mag Halsema zich officieel burgemeester van Amsterdam noemen.

Daarmee volgt ze wijlen Eberhard van der Laan op.

Benoeming ondanks geruchten over weerstand

Eerder werd bericht dat er binnen de gemeenteraad verzet zou bestaan tegen de benoeming van de voormalige GroenLinks-politicus. Halsema deed sinds zij in 2011 de Tweede Kamer verliet geen bestuurlijke ervaring in de gemeentepolitiek op. Dat zou veel raadsleden tegenstaan.

Halsema als burgemeester. Een goed idee, vindt Gerry van der List

De andere kanshebber was oud-PvdA-wethouder Carolien Gehrels . Zij was acht jaar lang wethouder, eerst met de portefeuille Kunst en Cultuur en daarna Economische Zaken. Zij zou op brede steun van de vertrouwenscommissie kunnen rekenen: ze zou goed liggen bij de ambtenaren en heeft veel contacten in Den Haag.

Gehrels bekleedt tegenwoordig een bestuursfunctie bij ingenieursbureau Arcadis.

CV Femke Halsema

Studie

1993 Master criminologie aan de Universiteit van Utrecht

 

Werkervaring

2017 – nu     Voorzitter van Aidsfonds/Stopaidsnow

2015- nu      Produceert voor de NTR een documentaire over de ontwikkeling van terrorisme in de laatste jaren (wordt uitgezonden in 2018)

2011- nu      Voorzitter raad van commissarissen van WPG Uitgevers, onder meer verantwoordelijk voor De Bezige Bij en het uitgeven van Vrij Nederland en Voetbal International

2011 – 2017  Bestuursvoorzitter Stichting Vluchteling

2016             Publiceert politieke memoires: Pluche

2012 – 2014 Voorzitter van de raad van advies van de ASN Bank

2002 – 2011 Fractievoorzitter GroenLinks

1998 – 2011 Tweede Kamerlid GroenLinks

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.