Amsterdam

Fel verzet tegen Femke Halsema als burgemeester

26 juni 2018

Binnen de Amsterdamse gemeenteraad zou felle weerstand bestaan tegen het benoemen van oud-GroenLinks leider Femke Halsema tot burgemeester. De vertrouwenscommissie, bestaande uit raadsleden van Amsterdam, zou hevig verdeeld zijn over haar kandidatuur.

Dat meldt De Telegraaf. Halsema zou volgens een aantal leden van de commissie te weinig bestuurlijke ervaring hebben opgedaan.

Jesse Klaver

Lees ook deze column van Ron Kosterman over hoe GroenLinks het in Amsterdam verziekt: Hoe GroenLinks mij de stad uit wil treiteren

De andere kanshebber zou oud-PvdA-wethouder Carolien Gehrels zijn. Zij was acht jaar lang wethouder, eerst met de portefeuille Kunst en Cultuur en daarna Economische Zaken. Zij zou op bredere steun van de vertrouwenscommissie kunnen rekenen: ze zou goed liggen bij de ambtenaren en heeft veel contacten in Den Haag.

Gehrels bekleedt tegenwoordig een bestuursfunctie bij ingenieursbureau Arcadis.

Halsema heeft geen bestuurlijke ervaring in gemeentepolitiek

Halsema deed sinds zij in 2011 de Tweede Kamer verliet geen bestuurlijke ervaring in de gemeentepolitiek op. Dat zou veel raadsleden tegenstaan.

Op zowel Halsema als Gehrels zou later deze week in een geheim deel van de gemeenteraadsvergadering door de voltallige gemeenteraad kunnen worden gestemd. Degene met de meeste stemmen wordt voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66), die dat vervolgens formeel goedkeurt. Het is de verwachting dat de nieuwe burgemeester voor het zomerreces officieel wordt geïnstalleerd.

CV Femke Halsema

Studie

1993 Master criminologie aan de Universiteit van Utrecht

 

Werkervaring

2017 – nu     Voorzitter van Aidsfonds/Stopaidsnow

2015- nu      Produceert voor de NTR een documentaire over de ontwikkeling van terrorisme in de laatste jaren (wordt uitgezonden in 2018)

2011- nu      Voorzitter raad van commissarissen van WPG Uitgevers, onder meer verantwoordelijk voor De Bezige Bij en het uitgeven van Vrij Nederland en Voetbal International

2011 – 2017  Bestuursvoorzitter Stichting Vluchteling

2016             Publiceert politieke memoires: Pluche

2012 – 2014 Voorzitter van de raad van advies van de ASN Bank

2002 – 2011 Fractievoorzitter GroenLinks

1998 – 2011 Tweede Kamerlid GroenLinks

Lees ook de column van Philip van Tijn: Geen man die nog durft te solliciteren in Amsterdam

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.