Oppositie belooft Rutte zwaar debat over geheime memo’s dividendbelasting

24 april 2018Leestijd: 2 minuten
Persconferentie Rutte na afloop ministerraad

Premier Mark Rutte mag zich voorbereiden op een spannend debat. Woensdagmiddag mag de Tweede Kamer hem bevragen over de omstreden memo’s rond het afschaffen van de dividendbelasting. Rutte kondigde maandag aan dat hij die alsnog openbaar zou maken. De oppositie is op oorlogspad.

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft het debat aangevraagd en kreeg daarmee steun van alle partijen in de Kamer. Het debat begint woensdag om 15.00 uur.

In eerdere debatten zei Rutte steeds dat hij zich niet kon herinneren dat er ambtelijke memo’s waren die zijn ingezet bij de kabinetsformatie. Vorige week bleek niet alleen dat die stukken wel degelijk bestaan, maar ook dat sommige kabinetsleden dat al maanden weten en ze ook onder ogen hebben gekregen.

Oppositie belooft Rutte debat over zijn geloofwaardigheid

De oppositie is furieus over de gang van zaken en eist opheldering van Rutte. Klaver en ook PvdA-leider Lodewijk Asscher hebben gewaarschuwd dat de premier een zwaar debat wacht, waarin zijn ‘geloofwaardigheid’ centraal staat.

 

 

De regering hoort de Tweede Kamer te informeren, dat is de oorzaak van de verontwaardiging. Maar omdat de memo’s deel uitmaakten van de formatie en niet van het regeringsbeleid, werd aanvankelijk afgesproken dat ze geheim zouden blijven.

Waar gaan die memo’s over?

In het Regeerakkoord hebben de vier regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie afgesproken dat de dividendbelasting wordt afgeschaft. Jaarlijks leverde de dividendbelasting ongeveer 1,4 miljard euro op. De oppositie stond op de achterste benen, en sprak van een lastenverzwaring.

De regering liet in het midden waarom deze belasting precies werd afgeschaft, ook ontkende Rutte hierover papieren te hebben ingezien. Onduidelijk is wat er in de memo’s staat, maar waarschijnlijk is op papier gezet wat de voor- en nadelen van een dergelijk plan waren. Rutte ging maandag overstag, en liet weten ‘bij wijze van hoge uitzondering’ deze memo’s alsnog openbaar te maken.

Wat is er nu veranderd?

In het debat over het Regeerakkoord ontkenden de vier partijleiders van de formatie dat een dergelijk document aan tafel was besproken. Dagblad Trouw schreef vrijdag dat er documenten bij het ministerie van Financiën circuleerden over de afschaffing van de dividendbelasting.

Twee onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam vroegen de documenten aan via een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur), maar het ministerie weigert inzage te geven. Ministers Carola Schouten (ChristenUnie) en Wouter Koolmees (D66) erkennen die documenten wel onder ogen te hebben gekregen, mogelijk aan een zijtafel van de formatie. Bij de kabinetsformatie komen namelijk niet alle dossiers aan bod op de hoofdtafel, waar de partijleiders zitten.

Rutte werd hier afgelopen vrijdag over aan de tand gevoeld, tijdens de persconferentie na de ministerraad. Maar Rutte wilde de notities niet vrijgeven, omdat ze niet behoren tot de 1.400 stukken die de (in)formateur heeft ontvangen of heeft aangevraagd.