Den Haag Premium Corner

Na de ministerraad: Rutte geeft geen krimp

20 april 2018Leestijd: 3 minuten

Als een leeuw die zijn jong verdedigt, zo bewaakte premier Mark Rutte (VVD) vrijdag na de ministerraad de documenten die er opeens blijken te zijn over de afschaffing van de dividendbelasting. De memo’s worden niet geopenbaard.

Trouw onthulde dat er in weerwil van eerdere ontkenningen in de kabinetsformatie wel degelijke memo’s op tafel zijn geweest over die afschaffing. De ministers Wouter Koolmees (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie), beiden mede-onderhandelaars in de kabinetsformatie, bevestigden het vrijdag.

Maar Rutte wil de notities niet vrijgeven, omdat ze niet behoren tot de 1.400 stukken die de (in)formateur heeft ontvangen of heeft aangevraagd. En alleen die stukken hoeven volgens de regels van de formatie te worden geopenbaard.

Niet alle kattebelletjes openbaren

‘Als je ook alle andere kattebelletjes vrij gaat geven die aan zij-tafels zijn besproken, doet dat afbreuk aan de vertrouwelijkheid van de kabinetsformatie,’ zei de premier na de ministerraad.

En een formatie is volgens hem zo complex dat die uitsluitend kan slagen als de afgesproken vertrouwelijkheid in acht wordt genomen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.