Afschaffen dividendbelasting verdient geen schoonheidsprijs

16 november 2017Leestijd: 2 minuten

Het is duidelijk: de dividendbelasting verdwijnt. Het nieuwe kabinet houdt vast aan het plan dat de schatkist 1,4 miljard euro kost. De grote bedrijven die er bij het kabinet op aan hebben gedrongen om de belasting te schrappen, zullen er blij mee zijn.

Of de Nederlandse economie er beter van wordt, of Nederland aantrekkelijker wordt als vestigingsland voor bedrijven en of buitenlandse beleggers door de afschaffing sneller bereid zullen zijn te beleggen in Nederlandse ondernemingen, zal moeten blijken.

NIEUW!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Aanname

Bewijzen daarvoor, zo bleek ook gisteren tijdens het voorlopig laatste debat over de kwestie, ontbreken. Wat rest is de aanname of de overtuiging van het nieuwe kabinet dat Nederland er beter van wordt.

Dat is mogelijk. Misschien voorkomt de maatregel inderdaad dat bedrijven het land verlaten. Misschien zijn buitenlandse beleggers inderdaad genegen sneller geld te steken in Nederlandse ondernemingen.

Concurrentie

De risico’s van de Brexit moeten natuurlijk ook niet worden onderschat. De Britten zullen alles op alles zetten om de economische schade van hun vertrek uit de EU binnen de perken te houden. De concurrentie, ook op fiscaal gebied, zal toenemen.

Het is goed dat het kabinet daar alert op is. Rustig achterover leunen en wachten op wat er gaat gebeuren, was onverstandig. Dat een eventuele concurrentieslag met de Britten de schatkist geld kan gaan kosten, ligt voor de hand.

Belastingbetalers

Maar van een kabinet dat 1,4 miljard euro uitgeeft, mag je verwachten dat het weet wat het effect daarvan is. De belastingbetalers, die onder Rutte I en Rutte II hun lasten flink zagen stijgen, hebben daar recht op.

Waren er geen alternatieven, zoals het verder verlagen van de vennootschapsbelasting? En als het gaat om het vestigingsklimaat: waarom het bonusplafond voor bankiers, dat in Nederland strenger is dan in andere Europese landen, niet verruimd?

De komende jaren zal moeten blijken of het kabinet het met de afschaffing van de dividendbelasting bij rechte eind had. Het valt te hopen dat Rutte III omstreden beleid in het vervolg beter onderbouwt.