Facebook trekt ban op publicisten Van Amerongen en Brussen in na ophef

14 april 2018Leestijd: 3 minuten
Facebook-CEO Mark Zuckerberg in de Amerikaanse Senaat - Foto: AFP

Facebook heeft de ban op de accounts van columnist Arthur van Amerongen en The Post Online-hoofdredacteur Bert Brussen stilzwijgend opgeheven. Vrijdag werden de twee mannen geblokkeerd vanwege jarenoude berichten over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De ban werd verantwoord met het argument dat Van Amerongen en Brussen in strijd met de ‘community standards’ van Facebook zouden publiceren. Zowel Van Amerongen als Brussen laten zaterdagochtend aan Elsevier Weekblad weten dat hun account – overigens zonder aankondiging – weer bereikbaar is.

Geblokkeerd vanwege vier jaar oud bericht

Van Amerongen, die schrijft voor de Volkskrant en HP/De Tijd, vermoedt dat de mediaberichtgeving over de kwestie er iets mee te maken heeft. Arjen Lubach gaf afgelopen zondag de aftrap met zijn actie ‘Bye bye Facebook’. ‘Toen kwam het gebibber van Zuckerberg in de Senaat, dat verhaal van Elsevier Weekblad, en de dodelijke column van Rob Hoogland in De Telegraaf,’ aldus Van Amerongen. ‘Ik denk dat ze toen hebben ingegrepen.’

Van Amerongen kreeg vrijdag een block van een maand aan zijn broek wegens een grap over Erdogan. De inhoud van de in 2014 gemaakte grap kon hij zich niet meer herinneren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook werd een bericht van Het Parool, dat Van Amerongen deelde – ‘Tunesische president heeft land verlaten’ – van de tijdlijn van Van Amerongen gecensureerd.

De columnist kreeg al eerder een time-out van Facebook. ‘Eerst een ban van drie maanden vanwege een grap over Morsi (de gewezen president van Egypte, red.). Ik suggereerde dat ze de sleutel van de cel waarin Morsi zit, weg moesten gooien.’ Van Amerongen krijgt vrijdag een ban van een maand vanwege een grap over Erdogan en er zijn links van Het Parool verwijderd. Het artikel in Het Parool waaraan Van Amerongen refereert, dateert uit 2011.

Account opgeschort door simpel nieuwsbericht over Böhmermann

Ook het Facebookaccount van The Post Online-hoofdredacteur Bert Brussen werd achter slot en grendel gezet. Brussen deelde in 2016 een bericht over ‘geitenneuker Erdogan’. Brussen: ‘Het bericht dat ik stuurde, was gewoon een nieuwsbericht over Erdogan. Toen speelde de affaire-Böhmermann, waarbij de Turkse president een Duitse komiek wilde laten vervolgen, omdat deze grappen had gemaakt over gemeenschap met geiten. Destijds werd een cartoon van NRC-cartoonist Ruben Oppenheimer van Twitter verwijderd.

Twee jaar na dato voor Facebook was het opmerkelijk genoeg alsnog reden om het bericht te verwijderen, en het account van Brussen op te schorten. ‘Toch is het opvallend,’ zei Brussen vrijdag, ‘er moeten wel een miljard van dit soort verwijzingen op Facebook rondslingeren. Kritiek op moslims wordt ook snel geband, volgens mij gaat het hier ook om selectieve censuur.’

Ook cartoonist Oppenheimer werd vrijdag overigens weer geconfronteerd met Turkse pogingen om zijn cartoons van Twitter te laten verwijderen. Twitter liet hem weten dat een aantal van zijn cartoons als ‘illegaal’ wordt beschouwd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."