Premium Lock Asociaal netwerk: uw privacy op Facebook in 22 vragen

27 maart 2018Leestijd: 13 minuten
Illustratie Flos Vingerhoets

Een schimmige alliantie met Cambridge Analytica stortte Facebook in de grootste crisis uit zijn bestaan. Wat doet Mark Zuckerberg toch met uw data? Bij wie zijn uw gegevens wel veilig? En is het einde van Facebook nabij?

In zijn nieuwjaarstoespraak zei oprichter Mark Zuckerberg (33) dat 2018 het jaar van Facebook zou worden. De jonge techmiljardair zou wel eens gelijk kunnen krijgen, maar ongetwijfeld niet op de manier die hij in gedachten had.

Facebook ligt enorm onder vuur. Uitgerekend Brian Acton, mede-oprichter van de door Facebook overgenomen populaire chatdienst WhatsApp, roept het publiek op tot een boycot van Facebook. Directe aanleiding voor die actie is het schandaal rond Cambridge Analytica, een dubieuze Amerikaans-Britse consultancyfirma die illegaal gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers wist te bemachtigen. Die gebruikte ze onder meer in de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw