Duitsland

Onderzoek naar Turkse boksclub door vermeende banden met Erdogan

17 december 2017Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan probeerde de Duitse komiek Jan Böhmermann te laten mishandelen door leden van een Duits-Turkse boksclub. Böhmermann wekte de toorn van de Turkse president toen hij Erdogan vorig jaar een ‘geitenneuker’ noemde. Turkije wilde deze belediging niet over zijn kant laten gaan.

Dat melden de Duitse televisiezender ZDF en de Duitse krant Stüttgarter Nachtrichten. Erdogan zou – zo luidt het bericht – een afstraffing van Böhmermann hebben bevolen. Uit inlichtingen van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat een Turkse-Duitse criminele bende, genaamd Osmanen Germania, het voorzien had op de Duitse komiek.

De Duitse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de club Osmanen Germania BC, die naar verluidt door de regering van Erdogan zou zijn gesponsord.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Criminele boksclub aangespoord tot geweld

De boksclub zou zijn aangestuurd via de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), een vereniging die lobbyt voor belangen van Turken in de Europese Unie, en die er warme contacten met de Turkse regering op nahoudt. De voorzitter van de UETD, Yilmaz Ilkay Arin, zou Osmanen Germania hebben aangespoord om Böhmermann ‘te bestraffen’.

Osmanen Germania gingen op zoek naar het adres van Böhmermann, om hem een lesje te leren. Aan de hand van afgeluisterde gesprekken wordt duidelijk dat ze het adres van de Duitse komiek wisten te achterhalen. Hij werd beschermd door de politie. Een daadwerkelijke ‘afstraffing’ is achterwege gebleven.

De affaire -Böhmermann

De Turkse regering van president Erdogan probeerde in 2016 om Jan Böhmermann voor de rechter te krijgen, en hem te veroordelen voor belediging van een bevriend staatshoofd. Tientallen Turken in Duitsland deden aangifte tegen Böhmermann, nadat ze daartoe door de Turkse president waren aangespoord.

In zijn tv-programma Neo Magazine Royale las Böhmermann een gedicht voor waarin hij de Turkse president onder meer uitmaakte voor ‘geitenneuker’ en een bewonderaar van kinderporno. In de video zegt hij ook meermaals tegen zijn sidekick dat zijn uitspraken eigenlijk niet mogen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.