Rotterdam

Duisenberg en Rosenmöller moeten loopgraven openbreken

19 april 2018Leestijd: 2 minuten

De impasse in Rotterdam lijkt doorbroken. De informateurs die op zoek zijn gegaan naar een nieuwe coalitie, hebben hun opdracht teruggeven. Nu gaan GroenLinks en de VVD, beide goed voor vijf zetels (van de 45), een akkoord schrijven. Overige partijen kunnen aansluiten als ze het eens zijn met de inhoud.

Leefbaar Rotterdam wordt als grootste partij gepasseerd. De vertrekkende verkenners Jos van der Vegt en Derk Loorbach concluderen dat er na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zeven verschillende coalities mogelijk zijn, waarvan zes in combinatie met VVD en GroenLinks. Slechts drie combinaties zijn mogelijk als Leefbaar Rotterdam het initiatief neemt.

GroenLinks en VVD krijgen het initiatief

Opmerkelijk is dat de PvdA en D66 eveneens vijf zetels hebben gehaald, maar de verkenners toch VVD en GroenLinks uitkozen om het voortouw te nemen. ‘Als je de partijen vraagt naar hun droomcoalitie, dan worden bijna altijd GroenLinks en VVD genoemd,’ zegt Loorbach tegen de Volkskrant. ‘Zij vertegenwoordigen ook twee uitersten in het politieke spectrum.’

Zowel VVD als GroenLinks wist bij de gemeenteraadsverkiezingen te winnen. De twee partijen moeten nu samen aan de slag met een conceptakkoord. Volgens de verkenners zijn de partijen het inhoudelijk opvallend vaak eens. De overeenkomsten moeten volgens hen leidend zijn bij het schrijven van een akkoord.

Uitsluiten winnaar lokale verkiezingen niet per se fout Lees het commentaar van Carla Joosten

Vier partijen met vijf zetels: hoe nu verder?

De formatie in Rotterdam verloopt uiterst stroef. Vier partijen hebben vijf zetels, alleen Leefbaar Rotterdam behaalde er elf. Een meerderheidscoalitie is daarom niet eenvoudig. Extra horde is de uitsluiting van Leefbaar Rotterdam door D66, vanwege de alliantie van Leefbaar met Forum voor Democratie. FVD is bereid die alliantie op te geven om Leefbaar een kans te geven in het college te komen. De verkenners vergeleken het begin van de onderhandelingen met een ‘loopgravenmodel’.

De informateurs die de opdracht moeten voltooien, zijn oud-leider van GroenLinks Paul Rosenmöller en voormalig VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg. Ze gaan met VVD en GroenLinks aan het werk om een coalitie te vormen.

Dit zijn de zeven combinaties in Rotterdam:

  1. Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA,  met als vierde partij: D66, PvdA of GroenLinks (23 of 24 zetels)
  2. Leefbaar Rotterdam, VVD, D66, GroenLinks en PvdA (31 zetels)
  3. D66, GroenLinks, PvdA, VVD, CDA en NIDA (24 zetels)
  4. D66, GroenLinks, PvdA, VVD, CDA, aan te vullen met één partij (minimaal 23 zetels)
  5. D66, GroenLinks , PvdA, VVD en DENK (24 zetels)
  6. D66, GroenLinks en PvdA (kerncollege) met PvdD, 50Plus, DENK, SP en NIDA als partners
  7. Een afspiegelingscollege. Een voorstel van 50Plus, waarbij het aantal wethouders wordt verdeeld naar rato van de grootte van partijen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.