Wie is Oettinger, de controversiële politicus die EU-budget beheert?

03 november 2016Leestijd: 2 minuten
Oettinger luistert naar een vertaler: Engels en Duits gaan hem niet makkelijk af Foto: AFP

De Duitse EU-Commissaris Gunther Oettinger noemt Chinezen ‘spleetogen’ en maakt desondanks promotie. Zo versterkt Duitsland haar greep op de Europese Commissie. In Oettingers woorden: ‘Deutschland, Deutschland uber alles’.

In de kleurloze Europese Commissie (waar is Frans Timmermans?) zorgt een man voor leven in de brouwerij: Gunther Oettinger (CDU). De Duitser is al sinds 1984 politicus, een carrière die hem ondanks of dankzij zijn onverstaanbaarheid steeds hoger op de politieke ladder brengt. Oettinger spreekt alleen Swabisch en is voor veel Duitsers nauwelijks te volgen. In Brussel, waar hij sinds 2010 EU-commissaris is, kan helemaal niemand hem verstaan.

Onverstaanbaar

2014-11-05 09:07:37 epa04476970 President of the European Commission Jean-Claude Juncker (R) talks with European Commissioner for Digital Economy and Society Guenther Oettinger at the start the first European Commission College meeting under Juncker's presidency at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, 05 November 2014. The Commission College meeting takes place every Wednesday between the 28 commissioners. EPA/OLIVIER HOSLET‘Racistische en homofobische’ Oettinger krijgt promotie bij EU

Zijn speeches in Engels zijn in Duitsland cult. Allo Allo? Hij is er na een eerdere aankondiging dat Engels de werktaal is, maar mee opgehouden en overgeschakeld op Swabisch.

Oettinger is desondanks de perfecte Brusselse liaison voor bondskanselier Angela Merkel (CDU). Van 2010 tot en met 2014 had hij Energie in portefeuille en werkte nauw samen met het Russische Gazprom, Vladimir Poetins machtsinstrument dat Duitsland van gas voorziet en Duitsers zoals oud-kanselier Gerhard Schröder (SPD) en voetbalclub Schalke 04 van een prettig inkomen.

Sinds 2014 is hij Commissaris voor Digitale Agenda en bleek vooral een lobbyist voor de Duitse autoindustrie, met Daimler (Mercedes-Benz) en Porsche van groot economisch belang te zijn deelstaat Baden-Wurttemberg. Ook verwoordde hij het Germaanse (ook Merkels) ongenoegen over de rest van Europa. Italië, Bulgarije en Roemenië zijn volgens hem ‘nauwelijks bestuurbaar’, Frankrijk is ‘misdadig’ omdat het de euroregels negeert en Griekenland is ‘een olifant in een porseleinkast’.

EU-budget in handen van Oettinger

Deze week promoveerde Oettinger naar de post van Budget als vervanger van de Bulgaarse Kristalina Georgieva. Zij wilde secretaris-generaal worden van de VN. Dat mislukte, waarna ze alsnog vertrok, naar de Wereldbank. De hooggewaardeerde Georgieva, vice-president en belangrijkste uitvoerder van EU-beleid, wilde volgens bronnen van Politico al langer weg wegens de ‘giftige’ invloed van Martin Selmayr, de Duitse kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Selmayr is een vertrouweling van Merkel en runt de Commissie onder meer door Duitsers op topposities te krijgen. Dat lukt hem uitstekend. Georgieva ging over 315 miljard aan Junckergeld en het EU-budget van zo’n 145 miljard euro per jaar.

Dit valt nu in handen van Oettinger. Hij zong al eens, het eerste, om goede redenen niet meer gebruikte, couplet van het Duitse volkslied: ‘Deutschland, Deutschland, uber alles.’ Wie een Duits paspoort bezit, heeft vrij baan naar een EU-toppositie, ondanks onverstaanbaarheid, openlijke lobbypraktijken en lompe uitspraken.