Rutte: Gaswinning in 2030 helemaal stopgezet

29 maart 2018Leestijd: 1 minuut
Mark Rutte. Foto:ANP

Premier Mark Rutte wil gaswinning in Groningen terugbrengen naar nul in 2030. Vandaag maakt de premier de plannen bekend over het stoppen met de gaswinning. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken zal binnenkort uitleg verschaffen over de manier waarop dit moet worden bereikt.

Volgens het kabinet is het stoppen met de gaswinning in Groningen de enige garantie voor de veiligheid van de inwoners van het getroffen gebied.

De plannen van het kabinet zijn ambitieus, de gaswinning in Groningen moet in oktober 2022 worden teruggebracht tot 12 miljard kuub. Dat werd eerder al geadviseerd door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Daarna moet de gaswinning geleidelijk worden teruggebracht, uiteindelijk naar nul kuub.

Overheid handelt schademeldingen af

Eerder dit jaar werd ook besloten dat de staat de schademeldingen zal afhandelen. De discussie over gaswinning in Groningen kwam op gang, toen het gebied rond Loppersum door aardbevingen werd getroffen. Over het aardbevingbestendig maken van Groningse huizen, schreef Rob Ramaker eerder de volgende analyse. 

 

Meer lezen over de anti-aardgas-gekte? Lees dan nu de artikelen in ons dossier ‘Van het gas af’