Advies: ‘Gaswinning terug naar 12 miljard kuub’

01 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert om de gaswinning in Groningen terug te brengen van 21,6 naar 12 miljard kuub per jaar. Verder wil de toezichthouder dat de winning rond het dorp Loppersum per direct stopt. Het is een volgende opsteker voor actievoerders en regionale bestuurders.

Het advies, dat alleen ingaat op de veiligheid van de inwoners, volgt op de beving van 3,4 op de schaal van Richter bij het Groningse dorp Zeerijp op 8 januari. Het is aan Eric Wiebes (VVD), minister van Economische Zaken en Klimaat, om veiligheid af te wegen tegen andere belangen, zoals de leveringszekerheid.

Klavers activistentaal over ‘wingewest’ Groningen hypocriet Lees verder.

Terugschroeven nauwelijks mogelijk volgens Gasunie

Ook moet Wiebes bepalen of zo’n grote vermindering praktisch mogelijk is. Er zijn bijvoorbeeld lopende contracten voor gaslevering. Bovendien ontbreekt de capaciteit om meer geïmporteerd gas zo te bewerken dat Nederlandse apparaten het kunnen gebruiken. Vooruitlopend op het advies stuurde Wiebes op 22 januari al een brief naar tweehonderd grootverbruikers om de gaswinning versneld terug te brengen. Zij reageerden negatief op de als dwingend ervaren brief.

In een reactie laat Gasunie weten dat het nauwelijks mogelijk is om de gaswinning verder terug te schroeven. Alleen in jaren met een milde winter kan de winning terug naar 14 miljard kubieke meter. Dan moet wel de aanpak van ‘constante winning’ worden losgelaten, terwijl dat juist gebeurt om bevingen te verminderen.

De fractiewoordvoerders van linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks willen juist dat het advies direct wordt opgevolgd.

‘Grote onzekerheden’ in de kennis over bevingen

Wanneer Wiebes het advies toch zou opvolgen, betekent dat niet dat de (zware) bevingen stoppen. Door de jarenlange gaswinning is de druk in het gasveld enorm afgenomen en blijft de bodem dalen. Nog altijd is niet exact duidelijk hoe de winning verband houdt met de bevingen. Er zijn ‘grote onzekerheden’, zegt Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal bij het SodM. Bij de inschatting zijn daarom flinke veiligheidsmarges aangehouden.

SodM sluit niet uit dat in de toekomst verdere maatregelen nodig blijken.

Tienduizenden huizen in Groningen bevingsbestendig maken, is een enorme opgave. De praktijk blijkt nog weerbarstiger. De zorgen in het gebied zijn groot. Lees verder.

Overheid betaalt 64 procent van de schadevergoeding

Het advies is een nieuwe opsteker voor Groningse politici en actievoerders. Gisteren werd al bekend dat de overheid schademeldingen zelf zal afhandelen en dat hierbij de regels worden versoepeld.

Vanaf 17 maart worden schades door een Tijdelijke commissie mijnbouwschade verwerkt. Kosten worden deels verhaald op de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het is een lang gekoesterde wens van Groningers dat de NAM niet langer betrokken zal zijn bij de schadeafhandeling. De NAM zou procedures traineren en niet ruimhartig genoeg zou zijn. In de praktijk betaalt de overheid 64 procent van uitgekeerde schade.