FvD en DENK uitgesloten: dit zijn de opties voor coalitie in Amsterdam

27 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Rutger Groot Wassink en Annabel Nanninga (FvD). Foto: Berend Sommer

Forum voor Democratie (FvD) en DENK komen definitief niet in het stadsbestuur van Amsterdam. Informateur Maarten van Poelgeest presenteert dinsdag de vier opties voor de coalitie in de hoofdstad.

Geen van de partijen in Amsterdam ziet heil in een coalitie met FvD zitten, aldus Van Poelgeest. En GroenLinks, de partij die in Amsterdam de meeste stemmen in de wacht sleepte tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, wil niet verder praten met DENK.

Partijen met maar één zetel vielen af vanwege hun geringe omvang. Het gaat daarbij om het CDA, de Partij van de Ouderen, de ChristenUnie en BIJ1.

Van Poelgeest presenteert vier mogelijke coalities

De afgelopen dagen sprak informateur Van Poelgeest met alle twaalf gekozen partijen. Hij concludeert dat de gemeenteraad ‘groener en linkser’ is dan ooit. De nieuwkomers FvD en DENK scoorden beiden drie zetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorige week woensdag. GroenLinks haalde zes zetels, en gaf al eerder aan niet met die twee in zee te willen.

Met GroenLinks in het college voelt Ron Kosterman zich de stad uit getreiterd. Lees hier waarom

Van Poelgeest heeft op basis van zijn gesprekken vier mogelijke coalities voorgesteld. Allen bestaan ze uit vier partijen, met twee linkse en twee ietwat liberalere varianten. De opties zijn als volgt:

  • GroenLinks, D66, PvdA en SP met een meerderheid van 26 zetels
  • GroenLinks, D66, SP en Partij voor de Dieren (PvdD) met een meerderheid van 24 zetels
  • GroenLinks, VVD, PvdA en SP, tevens een meerderheid van 24 zetels
  • GroenLinks, VVD, PvdA en PvdD, ook weer een meerderheid van 24 zetels

Winnend GroenLinks prefereert linkse coalitie

Het is aan GroenLinks om een definitieve keuze voor een coalitie te maken. Volgens Van Poelgeest zijn alle opties even kansrijk. Mocht de PvdD in het college van burgemeesters en wethouders komen, dan is dat een primeur voor de partij in Amsterdam. PvdD stelt echter wel een aantal gewaagde voorwaarden aan meebesturen. Zo wil de partij een verbod op de verkoop van bont en levende kreeften op Amsterdamse markten. Ook wil de PvdD niet bouwen in het groen.

Rutger Groot Wassink, de Amsterdamse fractievoorzitter van GroenLinks, gaf eerder aan dat een linkse coalitie zijn voorkeur heeft. Hij streeft ernaar voor Pasen een eerste voorkeurscombinatie te selecteren.

Momenteel bestaat het college van burgemeesters en wethouders uit D66 – die partij won vier jaar geleden de gemeenteraadsverkiezingen, VVD en SP. Van Poelgeest zei dinsdag dat er in alle gesprekken met partijen werd gezegd dat dit geen goede combinatie was. D66 was de grote verliezer vorige week. De partij zakte van veertien naar acht zetels in de gemeenteraad.

Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam: een goed idee? Lees de opinie van Gerry van der List