Exit polls: GroenLinks verovert Amsterdam, dreun D66

19 maart 2018Leestijd: 2 minuten
GL-leider Jesse Klaver - Foto: AFP

Kort nadat de stembureaus zijn gesloten, komen de eerste exit polls binnen. In Amsterdam is GroenLinks de grote winnaar, D66 is de grootste verliezer. DENK, Forum voor Democratie en Bij1 krijgen voet aan de grond in de hoofdstad.

De SP levert zetels in. GroenLinks is onder leiding van Rutger Groot Wassink voor het eerst de grootste geworden in de hoofdstad, en kan volgens de exit polls aanspraak maken op 11 zetels. DENK en FvD krijgen elk twee zetels, en ook de Partij van de Dieren boekt winst: 3 zetels.

Annabel Nanninga van FvD is tevreden met de geboekte overwinning. Ze wil direct aan de slag met bestuurlijke vernieuwing. ‘Ook aan de veiligheid moet veel gebeuren.’ Sylvana Simons noemt de uitslag onwerkelijk. ‘Het vertrouwen van de kiezer is onbeschrijflijk. BIJ1 zal de kritische linkse waakhond zijn.’ Simons wil de openbare ruimte gaan dekoloniseren, kondigt ze aan.

GroenLinks wint kwart stemmen Utrecht

Opvallend is grote winst voor GroenLinks in Utrecht, daar krijgt de partij van Jesse Klaver een kwart van de stemmen. D66 verliest, maar wordt de tweede partij.

In Rotterdam is zoals verwacht Leefbaar Rotterdam onder leiding van Joost Eerdmans de grootste gebleven. In de exit polls kan Rotterdam rekenen op  bijna 22 procent.

DENK wint fors in grote steden

DENK is in Rotterdam de grootste winnaar, vanuit het niets krijgt de partij 8 procent van de stemmen. Ook in Utrecht maakt DENK een sprong. De partij van Tunahan Kuzu wint met 6,4 procent.

De uitslag werd op het hoofdkwartier van DENK met gejuich ontvangen. Ook het stemmenverlies van Leefbaar Rotterdam kon daar op goedkeuring rekenen. Andere winnaars in Rotterdam zijn GroenLinks en NIDA.

De Partij van de Arbeid verliest in Rotterdam, evenals D66 en de SP. Ook in Utrecht verliest de SP ruim.

PVV boekt geen overwinning

De PVV haalde slechts 4 procent van de stemmen in de exit poll. Joost Eerdmans spreekt als een overwinning. Hij is blij dat hij het vertrouwen krijgt van de Rotterdammers en dat Leefbaar Rotterdam de grootste is gebleven.

D66: ‘Houd emoties in bedwang bij verlies’

Opmerkelijk is dat bij D66 berichtjes de ronde deden, waarin aanwezigen bij de verkiezingsavond werd gevraagd om bij een tegenvallend resultaat geen teleurgestelde reacties te laten zien.

Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam: een goed idee? Lees de opinie van Gerry van der List