Waarom OM in zaak-Bakkali goud in handen heeft

30 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Politie is aanwezig in Amsterdam-Noord waar bij een schietincident de 41-jarige Reduan B. werd doodgeschoten. ANP

Directeur Reduan Bakkali (41) dacht donderdagochtend dat hij een sollicitant voor een gesprek ontving in zijn bedrijfspand in Amsterdam-Noord. Het liep anders af: de ‘sollicitant’ schoot hem ijskoud neer en verdween spoorloos.

Ja, Reduan wist van de criminele praktijken van zijn broer Nabil, maar wilde daar juist niets mee te maken hebben. Hij lijkt nu toch het meest recente slachtoffer van de beruchte ‘Mocro-war’: een reeks liquidaties in Amsterdam en Utrecht.

Het Openbaar Ministerie (OM) presenteerde broer Nabil een week geleden nog als de nieuwe kroongetuige in de zaak over de Mocro-maffia. Die zou inmiddels 26 verklaringen hebben afgegeven waarbij hij Ridouan Taghi en Said Razzouki als kopstukken zou hebben aangewezen. Die werden vrijdag op de Nationale Opsporingslijst gezet, inclusief een beloning voor de doorslaggevende tip die leidt tot hun aanhouding. Ook zou Nabil hebben verklaard over de moord op misdaadverslaggever Martin Kok. Woensdag pakte de politie daarvoor de 24-jarige Utrechtse crimineel Zakaria A. op. Die zit momenteel voor een ander misdrijf vast in de gevangenis van Alphen aan den Rijn.

Lees ook: Voor ‘Mocro-gangsters’ heeft het geen zin meer om naar Marokko te vluchten

Bewust van gevaren

Het OM was zich bewust van de gevaren die de verklaringen van Nabil meebracht voor zijn familie en bood Reduan uitgebreide beveiliging aan, maar dat weigerde hij, zei een woordvoerder van het OM gisteren in het AD. Het is voor zover bekend voor het eerst in Nederland dat een familielid van een kroongetuige om het leven is gebracht.

Lees ook dit artikel van misdaadverslaggever Gerlof Leistra: Jonge Marokkaanse criminelen moorden voor merkkleding

De dader leek aanvankelijk spoorloos verdwenen, maar het OM meldde vanmorgen dat het een nieuwe troef in handen heeft: de moord op Reduan is haarscherp vastgelegd op de camera’s van het bedrijf op de Tt. Melissaweg. ‘Deze zijn veiliggesteld,’ bevestigde een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

Politiek geschokt door afrekening

Het is nog niet duidelijk of het OM de beelden naar buiten gaat brengen. Daarover moet volgens de zegsman nog een beslissing worden genomen. Volgens het OM wordt er ook gekeken naar de maatregelen rondom de overige familieleden van de kroongetuige.

Ook de politiek is geschokt door de afrekening. Minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus sprak donderdag van een ‘uiterst brutale situatie’. Hij vindt het ‘heel schokkend’ voor de nabestaanden, maar wil er verder weinig over kwijt om de rechtsgang niet in de weg te zitten. Het kabinet zet volgens hem veel extra geld in om dit soort ‘vreselijke acties’ tegen te gaan. ‘We gaan deze vorm van criminaliteit keihard aanpakken.’

Lees ook: Heeft Hamza B. nu spijt van zijn vlucht naar Marokko?

Nabil zit in het nauw

Premier Mark Rutte noemde de moord ‘vreselijk’. ‘Ik kan niet te veel zeggen omdat het gaat om een individuele zaak, maar dit is verschrikkelijk en volstrekt onacceptabel.’

Nabil verklaart niet uit vrije wil, berichtte het NRC vorige week, maar doet dat in ruil voor bescherming omdat hij vreest voor zijn leven. Dat zit zo: in januari 2017 levert Nabil de auto voor een moord op een crimineel. In plaats daarvan wordt per ongeluk een goede vriend van Nabil vermoord: Hakim Changachi. Nabil krijgt de opdracht om de familie van Changachi te vertellen dat hij en zijn opdrachtgever niets te maken hebben met de moordaanslag. Maar hij krijgt spijt en vertelt wel over zijn betrokkenheid. Dat komt terug bij de opdrachtgever en sindsdien vreest de kroongetuige voor zijn leven. In december sloot hij een akkoord met het OM: Nabil wordt beschermd, maar hij wordt wel vervolgd voor zijn rol bij de moord op Changachi.

Lees ook: Zo plande Benaouf A. spectaculaire heli-ontsnapping