Mocro-maffia

Zo plande Benaouf A. spectaculaire heli-ontsnapping

04 januari 2018Leestijd: 3 minuten

Voor de geplande bevrijding van crimineel Benaouf A. was er een ‘goed georganiseerd en gecoördineerd kapings- en ontsnappingsplan’, inclusief gehuurde helikopter, gestolen vluchtauto’s, zware vuurwapens en munitie. Dat betoogde de officier van justitie woensdag in de eerste inleidende zitting in deze zaak.

In deze zaak zijn zeven verdachten opgepakt, twee zijn er nog voortvluchtig. Vijf verdachten, in de leeftijd van negentien tot 27 jaar, moesten woensdag voor de Amsterdamse rechtbank verschijnen. Slechts één was daadwerkelijk op de zitting aanwezig.

De ontsnapping was tot in detail voorbereid. Zo hadden de verdachten drie automatische wapens, twee pistolen, drie gestolen snelle auto’s en enkele huurauto’s geregeld, meldt dagblad Het Parool. Van pvc-buizen en spijkers waren puntige voorwerpen gemaakt die ze op straat zouden strooien als de politie de achtervolging in zou zetten. Ook hadden ze prepaid-telefoons gekocht die alleen tijdens de bevrijdingsactie mochten worden gebruikt. Volgens de krant waren de verdachten vermoedelijk van plan om boven de luchtplaats een autoband aan een touw  te laten zakken, zodat Benaouf A. daaraan kon gaan hangen.

Mocro-maffia kreeg hulp uit onverwachte hoek:

Hoe Urkse vissers hielpen bij drugstransport > 

Helikopterverhuurbedrijf vertrouwde het niet en schakelde politie in

De mislukte poging A. te laten ontsnappen, was op 11 oktober. Verdachte Ismail el M., een bekende in de onderwereld, wilde kort daarvoor een helikopter huren, zogenaamd om zijn vriendin te verrassen met een rondvlucht. Het verhuurbedrijf vertrouwde het niet en seinde de politie in. Al snel bleek dat het doel was de gedetineerde Benaouf A. te bevrijden uit de gevangenis in Roermond. A. bleek de ontsnapping zelf vanuit zijn cel te hebben geregeld. Zo had hij de verdachten onder meer een foto van de gevangenisplattegrond gestuurd via een van de twee telefoons die hij illegaal in bezit had.

Omdat de recherche telefoons aftapte, wist zij de kaping van een helikopter op vliegveld Kempen, in het Brabantse dorp Budel, te voorkomen. Tijdens de achtervolging door Brabant en Limburg die daarop volgde, werd één verdachte, een dertigjarige Fransman, doodgeschoten.

Een verdachte vrijgelaten

De officier van justitie noemde het bevrijdingsplan woensdag schokkend: ‘Zulke jonge verdachten die kennelijk bereid zijn grof geweld te gebruiken.’ Ze voelde dan ook niets voor schorsing van hun voorlopige hechtenis, zoals hun advocaten bepleitten.

Ismail el M. (21), de man op wiens naam de helikopter was gehuurd, werd als enige vrijgelaten. De rechtbank ziet onvoldoende bewijs dat Ismail de verijdelde vluchtpoging ‘medepleegde’.

Colombiaan speciaal ingevlogen voor bevrijding

De volgende pro-formazitting is op 28 maart. Dan worden alle zeven verdachten verwacht, onder wie een 54-jarige Colombiaan die zou fungeren als piloot van de helikopter en die hier speciaal voor was ingevlogen. Hij beweert dat er tijdens de actie nog een tweede gedetineerde zou worden bevrijd, maar onduidelijk is om wie het gaat. De Colombiaan is de enige die uitvoerige verklaringen heeft afgelegd tegenover de recherche.

De man om wie het helikopterplan draait, Benaouf A., zit een straf van twaalf jaar uit in de gevangenis van Roermond. Die straf legde het Amsterdamse Gerechtshof hem op in mei 2016, voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van een concurrent in de onderwereld: de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.