Misdaad

Holleeder ontkent alles, ‘en dat ken ik bewijze’

05 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Tijdens zijn eerste verhoor bij de opening van het strafproces tegen hem maandag maakte Willem Holleeder een scherpe indruk. Geregeld corrigeerde hij voorzittend rechter Frank Wieland als die zich versprak.

Toen Wieland bijvoorbeeld veronderstelde dat ook Rob Grifhorst, ofwel ‘de bouwvakker’ was geliquideerd, zei Holleeder dat die door ziekte is overleden. Wieland: ‘Dat is dan in elk geval één lichtpunt.’

De verdediging van Holleeder is duidelijk: hij ontkent alles ‘en dat ken ik bewijze’. Hij had alle gegevens paraat en gaf onder anderen zijn zus Astrid de schuld. ‘Zij  heeft al die spelletjes in elkaar gezet. In haar verhalen ben ik een beest, maar het omgekeerde is waar.’

Holleeder: ‘Mieremet maakte mij zwart’

Ook de in 2005 in Thailand geliquideerde crimineel John Mieremet zou Holleeder hebben zwartgemaakt. Mieremet schoof alle schuld op Holleeders bordje, aldus Holleeder. ‘Hij wilde eerst een deal sluiten met officier van justitie Koos Plooij. Toen dat niet lukte, is hij in augustus 2002 naar De Telegraaf gestapt.’ In dat interview noemde hij Willem Endstra ‘bankier van de onderwereld’ en Holleeder ‘zijn bewaker’. Vastgoedbaron Endstra werd in 2004 geliquideerd voor zijn kantoor aan de Apollolaan.

Ook Mieremet speelde een spelletje, zei Holleeder. ‘Hij wilde mij en Stanley Hillis vermoorden. Endstra zat aan een touwtje bij Mieremet.’

Van zichzelf beweerde Holleeder dat hij nog uit de tijd is ‘dat je elkaar een hand gaf en dan was het geregeld’.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt Holleeder ervan dat hij opdracht heeft gegeven voor de liquidatie van onder anderen Endstra en Mieremet.

Het proces tegen Holleeder gaat donderdag verder.

Lees hier de analyse van Gerlof Leistra over het proces Holleeder. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.