Verkiezingen

BN’ers en sportmensen – ‘lijstduwer is nepkandidaat’

21 januari 2018

Sportmensen, voormalige bewindslieden, een huidige minister, oud-Kamerleden, musici, beroeps-BN’ers. Ze hebben één ding gemeen, ze zijn lijstduwer van een politieke partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Lijstduwers staan meestal niet op een verkiesbare plaats, maar bungelen onder aan de kandidatenlijst met een te verwaarlozen kans op een zetel in de lokale gemeenteraad.

‘Nepkandidaten zijn het,’ zegt Joop van Holsteyn. Hij is hoogleraar politiek gedrag en kiezersonderzoek aan de Universiteit Leiden en ergert zich al jaren aan het verschijnsel lijstduwer. Hij noemt het kiezersbedrog als een kandidaat eigenlijk niet worden gekozen en al helemaal niet in een gemeenteraad of parlement wil  zitten.

Als voorbeeld noemt hij Job Cohen. De oud-minister was in 2015 lijstduwer voor de PvdA bij de waterschapsverkiezingen en stond op een onverkiesbare twintigste plaats. Cohen werd met ruim zesduizend voorkeurstemmen verkozen in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Hij liet weten zijn zetel niet in te nemen.

Meer verkiezingsnieuws via Elsevier Weekblad:

Pechtold: Wilders ‘te laf’ voor Amsterdam >

‘Volksvertegenwoordiger is een voornaam ambt’

‘Laat je dan niet op een kandidatenlijst zetten als je geen kandidaat wilt zijn. Het heet niet voor niets kandidatenlijst,’ vindt Van Holsteyn. In een opiniestuk schreef hij eerder: ‘Volksvertegenwoordiger is een voornaam ambt, waarmee niet lichtzinnig mag worden omgesprongen. Lijstduwers doen dat helaas wel. Zij zeggen op te gaan voor dat ambt, maar ze jokken.’

Zijn kritiek vindt tot nu toe weinig gehoor. Een inventarisatie voor de komende raadsverkiezingen leverde 27 bekende namen op die zich hebben opgegeven als lijstduwer. Onder hen veel politici, zoals de huidige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge (CDA, Rotterdam), oud-minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Leiden), Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA, Enschede), oud-staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Enschede) en oud-Kamerlid en voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman (PvdA, Utrecht).

Winnares van Heel Holland Bakt op lijst

In de categorie entertainment prijken mensen op de lijst als Annemarie Pronk, winnares van Heel Holland Bakt in 2016 (SGP/ChristenUnie, Den Haag), Hagenaar, columnist en ADO-hooligan Henk Bres (PVV, Den Haag), musicus Ernst Jansz (Progressief Akkoord/GroenLinks, Deurne) en acteur en presentator Eric Corton (GroenLinks, Amsterdam).

Sportende lijstduwers zijn onder anderen hockey-international Bob de Voogd (Plan!, Helmond), snowboarder Dimi de Jong (CDA, Den Haag), darter Raymond van Barneveld (Groep De Mos, Den Haag) en voetballer Tom Beugelsdijk (Groep De Mos, Den Haag).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.