Verkiezingen

Pechtold: Wilders ‘te laf’ voor Amsterdam

21 januari 2018

D66-leider Alexander Pechtold noemt PVV-voorman Geert Wilders ‘te laf’ om in Amsterdam aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen. ‘Amsterdam is te nuchter, te trots en te divers om voor jou te zwichten,’ aldus Pechtold tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 zaterdag in Amsterdam.

Hij haalt ook uit naar coalitiepartner Sybrand Buma van het CDA. Pechtold zegt ‘werkelijk niet’ te snappen dat Buma als politiek leider lokale samenwerking met de PVV niet uitsluit.

‘Solliciteren ze bij het CDA nou werkelijk weer naar een tweede politieke doodervaring?’ herinnert de D66-leider aan de afstraffing die het CDA kreeg nadat die partij in 2010 de samenwerking was aangegaan met Wilders en diens PVV.

Lees ook dit prikkelende opiniestuk van Gerry van der List: 

Onze oud-premiers: zwijgzame zakkenvullers en linkse radicalen >

‘Partijen moeten samenwerking met PVV lokaal afwegen’

Buma zei vrijdag in het televisieprogramma Jinek dat hij net als eerder in 2014 het aan de lokale afdelingen laat om te beslissen of ze met de PVV samenwerken. ‘Ik vind dat partijen dat echt lokaal moeten afwegen,’ aldus Buma. Op landelijk niveau sluit het CDA de PVV wel uit.

Pechtold geeft ook Thierry Baudet van Forum voor Democratie een veeg uit de pan. Zo zegt hij inmiddels een jaar naar Baudet in de Kamer te kijken, maar nog geen idee te hebben waar hij staat. ‘Wat Baudet en Wilders vooral gemeen hebben, is een oneindige voorraad zondebokken. Voor elk probleem is er wel een schuldige. Al is het vaak iemand met een migratieachtergrond of een D66’er.’

Pechtold wijst er ook op dat GroenLinks en de SP in Den Haag ‘samen nu 50 jaar oppositie vieren’. Hij verwijt deze partijen ‘een fundamenteel gebrek aan politieke moed’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.