Politie: hoofddoek gaat niet samen met uniform

20 december 2017Leestijd: 2 minuten
Portret van politiemedewerkster Sarah Izat. Foto:ANP

Politieagentes mogen tijdens hun werk geen hoofddoek dragen. Dat heeft de Rotterdamse politie laten weten aan het College voor Rechten van de Mens. Dit college achtte eerder een klacht van een vrouw gegrond.

Het college deed eind november uitspraak in een zaak van een moslima die werkzaam is bij de politie in Rotterdam. De agente, Sarah Izat, diende in oktober een klacht in bij het college.

Het College voor de Rechten van de Mens

houdt toezicht op ‘de mensenrechten in Nederland’. Het instituut is bij wet ingesteld en beschermt, bevordert, bewaakt en belicht mensenrechten door middel van onderzoek, advies en voorlichting. Iedereen die zich gediscrimineerd voelt, kan een klacht indienen bij het college. Deze klacht moet gaan over discriminatiekwesties rondom werk, in het onderwijs of als consument. Mensen kunnen bij het college terecht als zij zich gediscrimineerd voelen. Het college heeft spreekrecht bij vergaderingen van de VN-Mensenrechtenraad. Die Raad is omstreden, want het neemt niet zelden een anti-Israëlische houding aan.

De vrouw beantwoordde telefoontjes bij de servicedesk van de politie en stond mensen ook via een videoverbinding te woord. Dit deed ze in burgerkleding, mét hoofddoek. Als ze het politie-uniform wilde dragen, moest haar hoofddoek af, eiste de politie. Omdat ze dit discriminatie vond, diende Izat een klacht in. Die legt de politie naast zich neer.

Neutraliteit politie het belangrijkst

De politie vindt de neutraliteit van de agent belangrijker, ook na de uitspraak van het college. ‘Aan de onpartijdige en onafhankelijke uitstraling ontleent de politie mede het vertrouwen van de burger dat de achtergrond of persoonlijke opvattingen van de politieambtenaar geen rol spelen bij de beoordeling van situaties waarin de politietaak wordt uitgevoerd.’ Dat zegt politiechef Frank Paauw woensdag.

Dat de vrouw wel een hoofddoek mag dragen als ze haar burgerkleren aanheeft, is en blijft een uitzondering omdat dat met haar is afgesproken. ‘Dit schept geen precedent voor andere politiemedewerkers,’ aldus de politie.